Informatie lijnEmail: ugamedia@wirehub.nl
 

Advertenties 

Partner sites & media
 

leefbewust.gif (10756 bytes)

 

 

 

Dagje uit - Provincie Zuid Holland - Leiden


Naturalis Biodiversity Center [Museum]
Pesthuislaan 7
2333 CR - Leiden
Tel: 071-7519600
http://www.naturalis.nl

Het Naturalis Museum in Leiden is het Nationaal Natuurhistorisch Museum. Indien u nog niet eerder in het Naturalis Leiden bent geweest zult u zich ongetwijfeld afvragen of een dergelijk museum met allerlei fossielen niet een beetje stoffig is. Niets is minder waar! Dit blijkt al wanneer u uit de verte het hoge moderne onderkomen van het museum ziet. Stoffig is Naturlis allerminst want de wetenschappers van het museum halen regelmatig het nieuws als er een nieuw dier ontdekt is of wanneer er een walvis is aangespoeld. Met allerlei workshops, gericht op verschillende leeftijdsgroepen, tijdelijke en permanente tentoonstellingen, een onderzoeksafdeling, een bibliotheek en vele andere activiteiten en voorzieningen is Naturalis een levendig en intrigerend museum.


Hortus Botanicus Leiden [Tuin]
Rapenburg 73
2311 GJ - Leiden
http://www.hortusleiden.nl

Om een globale indruk te krijgen hoe de Hortus Botanicus Leiden eruit zag rond 1600, onder het bewind van Carolus Clusius is het de moeite waard om de, naar hem vernoemde, kas binnen te gaan: de Clusiustuin. Het oudste gedeelte van de Hortus Botanicus is de voortuin, deze dateert nog uit 1594 toen de beplanting begon.


Museum Volkenkunde [Museum]
Steenstraat 1
2312 BS - Leiden
Tel: 088-0042800
http://volkenkunde.nl

Het Volkenkunde museum in Leiden is een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. Het museum huisvest meer dan 200.000 voorwerpen en 500.000 audiovisuele bronnen van over de hele wereld. U vindt in het museum interessante voorwerpen van ieder volk en van iedere cultuur: van prachtige Indianentooien tot indrukwekkende oude foto’s van de Aboriginals in Australië. Naast de vaste collectie is er ook vaak een tijdelijke tentoonstelling te zien in het museum.


Rijksmuseum van oudheden [Museum]
Rapenburg 28
2311 EW - Leiden
Tel: 071-5163163
http://www.rmo.nl

De vaste collectie van het Rijksmuseum van Oudheden Leiden bevat vele stukken uit de tijd van de Egyptenaren, de Romeinen, de Grieken en de Etrusken maar ook zijn er verschillende tentoonstellingen die een goed beeld weergeven hoe Nederland er in de Romeinse tijd uitzag, hoe de archeologie in Nederland is gevorderd en een gehele tentoonstelling over het Oude Nabije Oosten.


Museum Boerhaave [Museum]
Lange Sint Agnietenstraat 10
2312 WC - Leiden
Tel: 071-5214224
http://www.museumboerhaave.nl

Museum Boerhaave is een museum gericht op de geschiedenis van de wetenschap en geneeskunde. In Boerhaave Leiden kunt u onder andere historische objecten van vele vakgebieden bezichtigen waaronder geneeskunde, scheikunde en astronomie. Het gebouw van Museum Boerhaave is een voormalig klooster en bevat onder andere en volledig gereconstrueerd anatomisch theater. Beroemde objecten in Museum Boerhaave zijn onder andere de hulpmiddelen van Kamerlingh Onnes waarmee hij Helium vloeibaar maakte, de Leidse Fles en de electromagnetische hulpmiddelen gebruikt door Wander Johannes de Haas.


Museum de Lakenhal [Museum]
Oude Singel 28-32
2312 RA - Leiden
Tel: 071-5165360
http://www.lakenhal.nl

Museum de Lakenhal bezit een groot aantal voorwerpen die te maken hebben met de geschiedenis van de stad Leiden, of voorwerpen die gerelateerd zijn aan de stad, bijvoorbeeld schilderijen die geschilderd zijn door Leidse schilders. Zo is één van de pronkstukken van het museum een historisch tafereel geschilderd door Rembrandt van Rijn, de beroemde bronzen kookpot welke door de Spanjaarden, gevuld met hutspot, achtergelaten werd nadat ze voor het wassende water moesten vluchten in 1574. Ook het drieluik, het laatste oordeel, geschilderd door Lucas van Leyden bevindt zich in de collectie van het museum.


Sieboldhuis: Japan museum [Museum]
Rapenburg 19
2311 GE - Leiden
Tel: 071-5125539
http://www.sieboldhuis.org

Het Sieboldhuis aan het Rapenburg 19 in Leiden toont een interessante collectie aan voorwerpen die zijn verzameld door Philipp Franz von Siebold tijdens zijn verblijf op Deshima, een Nederlandse handelsnederzetting in de buurt van Nagasaki in Japan. Naast de vele tijdelijke tentoonstellingen beschikt het Sieboldhuis Leiden ook over een behoorlijke vaste tentoonstelling. De vaste tentoonstelling in het Sieboldhuis Leiden bevatten onder andere een kamer waarin het verhaal van von Siebold aan de bezoeker wordt verteld, een werkkamer met verschillende levensvormen op sterk water, een waanzinnige panoramazaal met vitrines van wel vier meter hoog en een landkaartkamer waar de bezoeker een interactieve reis kan volgen.


Museum Molen de Valk [Museum]
2e Binnenvestgracht 1
2312 BZ - Leiden
Tel: 071 5165353
http://molendevalk.leiden.nl

Op de eerste etage van Molen de Valk Leiden staan verschillende vitrines opgesteld waarin onder andere boeken, werktuigen en andere voorwerpen liggen die met molens te maken hebben. De collectie die hier te zien is deels de “collectie van Rhijn” en deels de collectie die de “Verenging De Hollandsche Molen” aan het museum Molen de Valk Leiden heeft geschonken. De tweede verdieping van Molen de Valk laat de bezoekers onder andere instrumenten zien waarmee vroeger de kwaliteit van het graan werd getest. Ook kan de bezoeker verschillende grote hijsblokken zien die vroeger werden gebruikt om zware objecten op te hijsen naar boven. Sinds het jaar 2000 is Molen de Valk weer maalvaardig en kan het dus zijn dat u als bezoeker de molen in werking ziet.


Anatomisch Museum [Museum]
Hippocratespad 21
2333 ZD - Leiden
Tel: 071-5268222
https://www.lumc.nl/onderwijs/faciliteiten/anatomisch-museum

Het Anatomisch Museum van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) staat ten dienste van het medisch en biomedisch gegeven vanuit de Universiteit Leiden en is daarom niet opengesteld voor het grote publiek. Echter heeft u als bezoeker twee maal per jaar toch de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het museum.


Het leids Wevershuis [Museum]
Middelstegracht 143
2312 TV - Leiden
Tel: 071-5124061
http://www.wevershuis.nl

Museum Het Leids Wevershuis Leiden heeft geen collectie, het is zelf de collectie! Als u dit museum binnengaat heeft u het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan: er is geen douche, geen wastafel en geen keuken. Tijdens de openingstijden van het museum wordt er nog regelmatig geweven op een antiek weefgetouw uit 1830. Bezoekers van het museum komen onder andere meer te weten over de Leidse lakenindustrie, wat spinnen en weven is, hoe een wevershuis er vroeger van binnen en buiten uit zou hebben moeten gezien en hoe de mensen daarin woonden en werkten.


Leiden American Pilgrim Museum [Museum]
Beschuitsteeg 9
2312 JT - Leiden
Tel: 071-5122413
http://www.leidenamericanpilgrimmuseum.org

Het Leiden American Pilgrim Museum is, vergeleken met de rest van de musea in Leiden, een vrij klein museum dat bestaat uit slechts een aantal ruimtes. Het gehele museum is gewijd aan de Pilgrims, de oprichters van New England. Het museum, dat gevestigd is in de Beschuitsteeg, is gebouwd tussen 1365 en 1370. Het museum laat de bezoeker kennis maken met het leven van de Pilgrims tijdens hun verblijf in Leiden doordat onder andere het gehele huis gereconstrueerd is in de stijl van een huis in de tijd van de Pilgrims. Het museum toont naast een bijzondere collectie gebruiksvoorwerpen uit de tijd van de Pilgrims ook een mooie 16e- en 17e-eeuwse collectie met onder andere kaarten en gravures van Gerard Mercator en Adriaen van de Venne. Naast het feit dat het museum de bezoeker voorziet van ontzettend veel informatie over de Pilgrims is het ook nog eens een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen in een huis van wel meer dan 600 jaar geleden.


Wagenmakers Museum Leiden [Museum]
Oude Varkenmarkt 13
2311 VN - Leiden
Tel: 071-5143191

Het wagenmakers museum in Leiden biedt de bezoeker een interessante kijk op de wagenmaak techniek uit het begin van 20e eeuw. Naast het bezichtigen van wagens uit verschillende perioden kunt u als bezoeker ook de uitgebreide verzameling gereedschap bezichtigen dat de wagenmaker hielp bij zijn dagelijks werk.


Academisch Historisch Museum [Museum]
Rapenburg 73
2311 GJ - Leiden
Tel: 071-5271210
http://www.academischerfgoed.nl/deelnemende-instellingen/universiteit-leiden/academisch-historisch-museum

Naast een aantal tijdelijke tentoonstellingen heeft het Academisch Historisch Museum Leiden ook een aantal vaste tentoonstellingen. De vaste tentoonstelling van het museum is ondergebracht in het Academiegebouw en bevat veel objecten die de bezoeker meer vertellen over de geschiedenis van de Universiteit Leiden en het studentenleven in Leiden. De vaste tentoonstelling omvat onder andere de imposante ingang van het academiegebouw uit 1828, de adembenemende Gewelfkamer uit 1581 en het Groot Auditorium, eveneens uit 1581, dat werd gebruikt voor de theologie colleges. Verder bestaat het Academiegebouw nog uit een Togakamer waar alle toga’s van de hoogleraren werden bewaard en een traptoren met een aantal bijzondere houtskool tekeningen.

 

Webdesign: Ron Fonteine
 

Disclaimer


View My Stats7