Informatie lijnEmail: ugamedia@wirehub.nl
 

Steun ons werk


Onze webwinkel


 

Partner sites & media
 

leefbewust.gif (10756 bytes)

 

 

 

Dagje uit - Provincie Zuid Holland - Dordrecht


Antoniuskerk [Bezienswaardigheid]
Burgemeester de Raadtsingel 45
3311 JG - Dordrecht
Tel: 078-6136390
www.katholiekdrechtsteden.nl

De kerk is in neo-gotische stijl in 1920-1921 gebouwd. Maria-altaar is in art-nouveau stijl. Er is ook een fraaie Franse kruisweg en een mooie St. Antoniuskapel. De gebrandschilderde ramen boven het altaar van de kunstenaar Fritz Geuer beelden de zeven gebeden van het Onze Vader uit in taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament. De kerk heeft een uit de middeleeuwen afkomstig reliek met deeltjes van het kruis van Christus. Dit Heiligh Hout van Dordt bevindt zich op een door de Dordtse kunstenaar Toon Winkel ontworpen altaar in de vorm van een beeldverhaal. Feest van 'Het Heiligh Hout' wordt in principe gevierd met een processie (sinds 2013) door de oude stad op de zondag na 30 juni.


Augustijnenkerk [Bezienswaardigheid]
Voorstraat 216
3311 ET - Dordrecht
Tel: 078-6145034
www.augustijnenkerk.nl

De oorspronkelijke kloosterkerk van het Augustijnenklooster is nu Het Hof. Na de brand van 1512 is het klooster opnieuw opgebouwd. De voorgevel in vroege Waterstaatsstijl (Voorstraat) is van 1776 en is aangebracht na een restauratie in 1773. Een grondige restauratie is in 1997 voltooid. Bijzonder is de grafstenen vloer. Ruim tweehonderd grafstenen bedekken de nieuw gestorte betonnen vloer volgens de oorspronkelijke indeling. Vooraanstaande Dordtenaren vonden hier hun laatste rustplaats, onder andere de beroemde schilder Aelbert Cuyp en zijn vader Jacob Cuyp, de familie Berck, burgemeester Cornelis van Beveren en de schilders Jacob en Abraham van Strij. Bijzondere onderdelen zijn: de preekstoel met oudchristelijk symbool van de pelikaan die eigen borst stuk pikt om de jongen te voeden (zestiende eeuw, bevond zich oorspronkelijk in de Grote Kerk), het negentiende-eeuwse Van Maarschalkerweerdorgel en een Romaans doopvont (twaalfde / dertiende eeuws) uit de omgeving van Dordrecht, welke langdurig in bruikleen is geweest van het Dordrechts Museum. In de kerk liggen ongeveer tweehonderd grafzerken die tijdens de restauratie in 1994 tevoorschijn kwamen bij het verwijderen van de houten vloer. Veel zerken zijn afgesleten maar sommige zijn nog goed leesbaar en fraai bewerkt.


Damiatebrug [Bezienswaardigheid]
Wolwevershaven
3311 AV - Dordrecht

De Damiatebrug, over de monding van de Wolwevershaven, werd in 1854/55 gebouwd. Het ontwerp was van de Dordtse stadsarchitect G.N. Itz, die het merendeel van de Dordtse binnenstadbruggen ontwierp. De Damiatebrug was oorspronkelijk een combinatie van het makkelijk te vormen gietijzer en van geslagen ijzer. Twee weken na de ingebruikname stortte de brug in. Daarna werd bijna al het gietijzer vervangen door smeedijzer.


Dolhuis [uitgaanscentrum]
Dolhuisstraat 55
3311 VE - Dordrecht
Tel: 078-6133222
www.dolhuis.com

Het Dolhuis is een monumentaal pand in het centrum van Dordrecht. Momenteel is in het Dolhuis het podium Dolhuis gevestigd. Dolhuis is nu een poppodium, club, cafe en ruimte voor feesten en partijen. Naast de vaste programmering van concerten en dancefeesten is de ruimte ook af te huren voor verschillende evenementen zoals recepties en jubilea.


Dordrechts Museum [Museum]
Museumstraat 40
3311 XP - Dordrecht
Tel: 078-7708708 of 078-6141766
www.dordrechtsmuseum.nl

Kunstmuseum met een rijke collectie aan Nederlandse schilderkunst van de 17de eeuw tot heden. Uit de Gouden Eeuw o.a. de familie Cuyp en Rembrandtleerlingen Bol, Maes en Van Hoogstraten. Uit de 18de eeuw o.a. Schouman, Ponse en de gebroeders Van Strij. Uit de 19de eeuw o.a. Koekkoek, Breitner, Israels, Mesdag, Jongkind en Scheffer. Eigentijdse Hollandse meesters o.a. Armando, Appel en Vanderheyden en Broek. Twaalf thematisch ingerichte zalen, waarbij de schilderijen aangevuld worden met meubelen, beeldhouwkunst of historische voorwerpen.

Het vernieuwde Dordrechts Museum wil met zijn kunstcollectie verhalen vertellen en benadrukt het plezier in het kijken naar schilderijen. Bezoekers kunnen een eigen, op maat gemaakte route volgen en op de touchscreens in de zalen (of via de mobiele telefoon of een PDA van het museum) informatie over schilderijen krijgen naar eigen wens en interesse. Werk van Dordtse schilders als Aelbert Cuyp, de Dordtse leerlingen van Rembrandt en de romantische schilder Ary Scheffer wordt in aparte zalen getoond. Bijzonder is de nagebouwde 18de-eeuwse eetkamer met de gerestaureerde behangsels van de gebroeders Van Strij.


DordtYart [Kunstcentrum]
Maasstraat 11
3313 CR - Dordrecht
Tel: 078-6321200
www.dordtyart.nl

DordtYart is een internationaal centrum voor de hedendaagse kunst, dat gehuisvest is op een voormalige scheepswerf in Dordrecht. In de inspirerende ruimtes van het industriŽle gebouw werken elk seizoen tien kunstenaars aan het produceren van een nieuw werk. Daarnaast plaatsen zij een bestaand werk. Het programma van DordtYart legt de nadruk op sculptuur en installatiekunst en is gericht op de ontmoeting tussen kunstenaars, bezoekers en jongeren die werken met leren combineren.

Een bezoek aan DordtYart wordt nog leuker door de waterbus te nemen die vlak voor onze deur stopt. Vaar naar het centrum van Dordrecht, Rotterdam of natuurgebied De Biesbosch. Ook kunt u heerlijk lunchen of dineren in het naastgelegen Villa Augustus, op minder dan 10 min. loopafstand van DordtYart.


Europ'Art [Tentoonstellingen]
Grotekerksbuurt 6-8
3311 CB Dordrecht
Tel: 078-6148024 of 06-13623435
www.kunstrondje.nl/site/index.php/deelnemers/kunst-_antiekgalerij_europ_art

Wisselende tentoonstelling met glaswerk van Royal Leerdam-Holland en Val St Lambert, BelgiŽ. Schilderijen uit o.a. Rusland , Holland, etc. Glaswerk uit de Art Deco Periode. Maritieme objecten, Bronzen Sculptures en Kunstboeken. Verzamelaars-Objecten o.a. CITROEN Automobiles ; Vinyl ( oude LP ) van o.a. Edith Piaf ; Jazz muziek; etc.


Het Dordts PatriciŽrshuis [Museum]
Wolwevershaven 9
3311 AV - Dordrecht
Tel: 078-8438746
www.dordtspatriciershuis.nl

Verborgen achter de gevel is een uniek patriciŽrshuis te vinden met authentieke stijlkamers die ingericht zijn met orginele meubels in Louis XVI stijl. Heel bijzonder is de ronde Maaskamer met indrukwekkend uitzicht op het drukst bevaren drierivierenpunt van Nederland. De inrichting bestaat uit een collectie meubels in Lodewijk XVI-stijl en diverse gebruiksvoorwerpen uit die periode. Het museum is vooral een historisch woonhuis, maar heeft ook een mooie collectie tekeningen en schilderkunst met werken van de 18de eeuwse kunstschilder C. Kuipers, A. Schouman, J.C. Schotel en L. de Koningh.


Het Hof van Nederland [Museum]
Hof 6
3311 XG - Dordrecht
Tel: 078-7708710
www.hethofvannederland.nl

Een nieuw en spannend museum, waarmee elk gast zijn bezoek aan de stad zou moeten starten. Dordrecht is een nationale prominente plek van staatkundige en religieuze betekenis en een eiland van storm en overstromingen. Op deze plek vond in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering plaats. Twaalf steden hielden er in het diepste geheim een vergadering en organiseerden hun opstand tegen Spanje. Ze omarmden Willem van Oranjes idee van Ďvryheyt der religiení en legden zo de basis voor het moderne democratische Nederland van nu. Dit middeleeuwse Augustijnenklooster vertelt je het verborgen verhaal van de vaderlandse geschiedenis. In de refter, nu Statenzaal, maak je deze beroemde vergadering live mee. In de Storm word je ondergedompeld in de St. Elisabethsvloed. Ontdek de basis van onze vrijheid en tolerantie, de wortels van het Hollands calvinisme en de Nederlandse taal en ervaar het water als vriend en vijand. In het Hof worden daarnaast regelmatig tentoonstellingen gepresenteerd. Ook de studiezaal van het Regionaal Archief Dordrecht er gevestigd. Begin Dordrecht in het Hof van Nederland.


Nationaal Onderwijsmuseum [Museum]
Burg de Raadtsingel 97
3311 JG - Dordrecht
Tel: 078-6326820
www.onderwijsmuseum.nl

De enige plek in Nederland waar alle onderwijsmiddelen die ooit op een school in Nederland of in de voormalige koloniŽn gebruikt werden te zien zijn. Van schoolboeken, griffels, inktpotten, telramen, schoolplaten, geografische kaarten, atlassen, foto's, toverlantaarns, agenda's tot schoolbankjes en een enorm assortiment aan leermiddelen. Het is er allemaal. Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft, met meer dan 350.000 voorwerpen, de grootste onderwijscollectie ter wereld. In een levendige en veelzijdige tentoonstelling laat het museum de vele aspecten van het onderwijs en de invloed ervan op jeugdcultuur zien. Bezoek het museum en beleef aan de hand van persoonlijke verhalen en actuele gebeurtenissen de ontwikkeling van onderwijs (geschiedenis) in het heden, verleden en toekomst.


Kunstmin [Schouwburg]
Sint Jorisweg 76
3311 PL - Dordrecht
Tel: 078-6397979
www.kunstmin.nl

Schouwburg Kunstmin is een theater in Dordrecht. Het gebouw is een rijksmonument in neorenaissance stijl en sinds 1913 in het bezit van de gemeente Dordrecht. Het beschikt onder andere over een theaterzaal, een kleinere multifunctionele zaal, een filmhuis (tot 2012) en een theatercafť. Verder zijn er drie foyers en is het gebouw bekend om zijn unieke interieur in neo-barokstijl. Hierom is de schouwburg een populaire locatie voor het maken van trouwfoto's.


Schaeffer [Galerie]
Groenmarkt 78 - 80
3311 BE - Dordrecht
Tel: 078-6139207
www.schaeffergalerie.nl

Aquarellen, pentekeningen en schilderijen. Stads- en havengezichten van Dordrecht en Rotterdam, landschappen en stillevens van Jan, Siem en Marius Schaeffer e.a.


The Movies Dordrecht [Bioscoop]
Nieuwstraat 60-62
3311 XR - Dordrecht
Tel: 078-7200777
www.themoviesdordrecht.nl

Bioscoop met filmzalen, restaurant, grand-cafť en verhuur van filmzalen. Gevestigd in een een 17-de eeuws monumentaal pand in het Hofkwartier. Mogelijkheden voor een complete avond door combinatiekaartjes voor diner en film.


Indoor Kart & Partycentre [Karten, Bowlen en Lasergamen]
Baanhoekweg 1A
3313 LA - Dordrecht
Tel: 078-6166164
www.kart.nl

Indoorkarten behoeft tegenwoordig weinig introductie meer. Maar karten bij Go-Kart-In Dordrecht is een sensatie op zich!!! Op onze spectaculaire, sensationele en veilige Indoorkartbaan kunt u naar hartelust racen. Wat dacht u van een halve etage, een spectaculaire kombocht, een drive-under en twee schitterende flyovers ! Lasergamen bij Go-Kart-In in Dordrecht is sluipen door donkere gangen, reageren op plotseling rennende schimmen, en geheel opgaan in de sfeer dankzij onheilspellende geluiden, verbazingwekkende lichteffecten en vele bewapende tegenstanders. Een stap in onze arena is een stap in de wereld van spectaculaire lasergames. Dit is niet zomaar een spelletje, maar een garantie voor een opwindende dag. Een gemakkelijke, maar ook onvergetelijke optie voor uw bedrijfsuitje, vrijgezellenfeest of kinderfeest.


 

 

Webdesign: Ron Fonteine
 

Disclaimer


View My Stats7