Informatie lijnEmail: 
ugamedia@wirehub.nl
 

Steun ons werk


Onze webwinkel


 

Partner sites & media
 

leefbewust.gif (10756 bytes)

 

 

 

Dagje uit - Provincie Utrecht - Soest


Nationaal Militair Museum (Museum)

Verlengde Paltzerweg 1
3768 MX, Soest
Tel: 085 00 360 00
Web: www.nmm.nl

Op de plek waar in 1913 de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht werd opgericht staat 100 jaar later het Nationaal Militair Museum. Het geeft de bezoeker een gevoel van ruimte en zicht op de collectiestukken buiten. De pronkstukken van de Nederlandse lucht en landmacht is aanwezig en spectaculair uitgebeeld zodat de bezoekers zich kunnen wanen tussen de vliegtuigen en tanks. De moderne elementen zijn niet het enige om te bezichtigen, het NMM heeft een heel gevarieerd arsenaal van de afgelopen 5000 jaar(!) aan militaire geschiedenis. Er is ook een interactieve ruimte waar kinderen zelf buskruit kunnen maken, kunnen vliegen in de F16 simulator, en zelfs een tank kunnen besturen. Buiten staat ook het uitzichtpaviljoen Belvedère, het oudste luchtvaartgebouw van Nederland, ook de Luchtmachtmonument , Gedenkteken Luchtvarenden en het Monument der Gesneuvelden meidagen 1940 staan op het terrein in de stilte tuin.

Er zijn ook verschillende andere militaire tentoonstellingen door het jaar heen. Vanaf 18 februari 2017 tot en met 27 augustus 2017 is de bijzondere collectie van Genghis Khan te bezichtigen. Nooit eerder verlieten deze schatten hun thuisland. Het Nationaal Militair Museum is het eerste museum dat deze schatten mag tentoonstellen.


Museum Soest (Museum)
Steenhoffstraat 46
3764 BM, Soest
Tel: 035 60 238 78
Web: www.museumsoest.nl

Het museum is gevestigd in het St. Jozefgesticht van 1869. Het staat borg voor het behouden en levendig houden van het culturele erfgoed van Soest en Soesterberg. Als vaste exposities zijn in het museum onder andere te zien: een schoolklasje, op diverse panelen de historie van Soest en Soesterberg op hoofdlijnen (deze expositie wordt ondersteund door een aantal korte zeer oude filmpjes), een wagenmakerij, stijlkamers, de Isingskamer (met veel wandplaten en illustraties van dhr. Isings), diverse oude ambachten en het spreukenhuisje. Ook heeft het museum een uitgebreide expositie over de 2e wereldoorlog ingericht. Deze is geheel gericht op Soest en Soesterberg. Het museum beschikt naast de zalen met de vaste exposities over twee zalen die gebruikt worden voor wisselexposities. Het uitgangspunt voor de wisselexposities is dat de expositie te maken mag hebben met de historie van Soest of Soesterberg. Maar ook kunstenaars uit Soest en Soesterberg worden in de gelegenheid gesteld om hun kunstwerken te exposeren.


Het Gagelgat (Museum/Boerderij)
Birkstraat 107
3768 HD, Soest
Tel: 035 60 123 25
Web: www.gagelgat.nl

Het Gagelgat is een boerderij die drie eeuwen geschiedenis heeft meegemaakt. Tientallen generaties boeren, van keuterboerderijtje tot zeven-gebints agrarisch bedrijf. En daar horen verhalen bij. Interessante, leuke, leerzame en grappige verhalen. Er zijn vier verschillende soorten verhalen voor verschillende leeftijdsgroepen en interesses. Deze zijn: de Paardenfan, de Paardenfluisteraar, de Cultuurminaar, en de Hippostoricus. Het Gagelbos heeft in 1962 “De Paardenkamp” opgericht, waar paarden van hun pensioen kunnen genieten.


De Lange Duinen (Bezienswaardigheid)
De Lange Duinen is het grootste stuifzandgebied van de provincie Utrecht. De Lange Duinen heeft samen met de Korte Duinen de status van aardkundig monument. Verder ligt Soest in een fraaie, groene omgeving. Bijna 40% van de oppervlakte van Soest bestaat uit bossen, stuifduinen, hoge zandgronden, polders en veengebied. Verschillende routes zijn uitgezet om al wandelend of fietsend van deze prachtige natuur te genieten.

 

 

Webdesign: Ron Fonteine
 

Disclaimer


View My Stats7