Informatie lijnEmail: 
ugamedia@wirehub.nl
 

Steun ons werk


Onze webwinkel


 

Partner sites & media
 

leefbewust.gif (10756 bytes)

 

 

 

Dagje uit - Provincie Utrecht - Baarn


Kasteel Groeneveld (Bezienswaardigheid)

Groeneveld 2
3744 ML, Baarn
Tel: 035 54 204 46
Web: www.kasteelgroeneveld.nl

Kasteel Groeneveld, buitenplaats voor stad en land, maakt deel uit van Staatsbosbeheer. Als Staatsbosbeheer dragen we niet alleen zorg voor de natuur van Nederland, maar beheren we ook monumenten. Het kasteel is gebouwd rond 1710 en geldt als één van de mooiste voorbeelden van een landhuis uit de stijlperiode van de Rococo. Kasteel Groeneveld ontstond in de traditie van de 17de en 18de eeuwse landgoederen. In die tijd was het gebruikelijk voor rijke stedelingen, voornamelijk Amsterdammers, om een ‘buiten’ aan te schaffen. Nu is het toegewijd aan het onderwerp ‘groen en groei’. Groeneveld biedt een inspirerende omgeving waar mensen elkaar ontmoeten en ideeën genereren voor een duurzame groei en groene innovaties. Rondom deze thema’s worden inspirerende debatten, evenementen, tentoonstellingen en educatieve activiteiten verzorgd.


Paleis Soestdijk (Bezienswaardigheid/Activiteit)

Amsterdamsestraatweg 1
3744 AA, Baarn
Tel: 035 54 128 41
Web: www.paleissoestdijk.nl

Een bezoek aan Paleis Soestdijk is een unieke belevenis. Het bezoek zelf voert vooral door het officiële en eveneens oudste gedeelte van het paleis: de representatieve stijlkamers. Ook ziet u enkele privé vertrekken van de laatste bewoners. Bovendien leert u Paleis Soestdijk kennen waarin prins Bernhard en prinses Juliana lange tijd hebben gewoond. De originele sfeer is zoveel mogelijk behouden gebleven.


Scoutingmuseum Baarn (Museum)

Amsterdamsestraatweg 51
3744 MA, Baarn
Tel: 030 27 179 06
Web: www.nationaalmuseum.scouting.nl

In 1953 werd voor het eerst in Den Haag, in het hoofdkwartier van de N.P.V. (de Vereniging de Nederlandse Padvinders) het roemruchte Padvinders Museum geopend. Hier in Baarn wordt de traditie voortgezet sinds 1993. Sindsdien is ook de geschiedenis van de andere drie verenigingen toegevoegd en is te zien hoe het NPG (de Padvindsters) de KV en NGB (de Rooms Katholieke Verkenners en Gidsen) en de al 30 jaar actieve optelsom van die vier (Scouting Nederland), zich ontwikkelde. Ook word er over de grenzen gekeken, waar. Vooral voor de jeugd probeert het museum een eye-opener te zijn en duidelijk te maken wat wereldbroederschap betekent. Old hands zullen in de expositie veel herinneringen aantreffen uit de tijd van toe tussen alle insignes, uniformen, boeken, bladen, vaandels, vlaggen, en ook de spirit die Scouting kenmerkt.


Naald van Waterloo (Bezienswaardigheid)
Torenlaan 94
3743 HJ, Baarn

De Naald van Waterloo is een monument uit 1815 in Soestdijk, ontworpen door de architect Abraham van der Hart. De Naald van Waterloo werd opgericht ter ere van Willem Frederik, prins van Oranje, de latere koning Willem II.


Baarnse Bos (Bezienswaardigheid)

Het Baarnse Bos was lange tijd het overbos dat hoorde bij paleis Soestdijk. In 1758 werd het Baarnse Bos toegevoegd aan Soestdijk. Het herenhuis dat er stond werd bijna geheel gesloopt. Het overbos veranderde in een chic wandelgebied voor de Oranjes. De geometrische hoofdstructuur lag er al: kaarsrechte lanen, uitkomend op een centrale waterpartij: de Grote Kom. De oranjes stelden in 1788 architect P.W. Schonck aan om de aanleg te vervolmaken. Misschien is een van de grootste attracties van het huidige Baarnse Bos wel van zijn hand: de berceau. Een berceau is een loofgang die ontstaat door twee rijen bomen met de kruinen naar elkaar toe te snoeien.

 

 

Webdesign: Ron Fonteine
 

Disclaimer


View My Stats7