Informatie lijnEmail: ugamedia@wirehub.nl
 

Advertenties 

Partner sites & media
 

leefbewust.gif (10756 bytes)

 

 

 

Dagje uit - Provincie Noord Holland - Haarlem


Teylers Museum Haarlem [Museum]
Spaarne 16
2011 CH - Haarlem
Tel: 023-5160960
www.teylersmuseum.nl

Ontdek wonderen van kunst en wetenschap in het oudste en mooiste museum van Nederland! In het historische gebouw van Teylers vind je kunst van beroemde meesters, miljoenenoude fossielen, fonkelende mineralen, peperdure boeken en vernuftige instrumenten. De meer dan twee eeuwen oude Ovale Zaal is een bezienswaardigheid van wereldformaat. In de moderne zalen organiseert het museum telkens grote en kleinere tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen.


Frans Hals Museum Haarlem [Museum]
Groot Heiligland 62
2011 ES - Haarlem
Tel: 023-5115775
www.franshalsmuseum.nl

Frans Hals is de beroemdste Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw. In het naar hem genoemde museum is een selectie van zijn mooiste en grootste schilderijen te zien. Tijdens uw bezoek komt u oog in oog te staan met zijn wereldberoemde regentenportretten en schuttersstukken en maakt u kennis met andere Haarlemse kunstenaars uit de 16-de en 17-de eeuw. In sfeervol ingerichte zalen zijn schilderijen te bewonderen, variërend van landschappen en portretten tot stadsgezichten en stillevens.


Patronaat Haarlem [Popcentrum]
Zijlsingel 2
2013 DN - Haarlem
Tel: 023-5175850
www.patronaat.nl

Met een sterke programmering en een eigen karakter behoort het Patronaat al jaren tot de kernpodia van Nederland. De opening van de nieuwbouw in september 2005 heeft die positie alleen nog maar verstevigd. Er is nog meer verbreding gekomen in het programma-aanbod en daardoor ook meer verbreding in de doelgroepen.  Het nieuwe pand van het Patronaat bestaat uit een grote zaal met een capaciteit van 1000, een kleine zaal met een capaciteit van 300 en een sfeervol café met twee verdiepingen en klein podium voor kleinschalige en altijd gratis toegankelijke concerten en DJ-optredens. Het café heeft een duidelijke broedplaats functie voor het lokale Haarlemse muziektalent.


De Hallen Haarlem [Museum]
Grote Markt 16
2011 RD - Haarlem
Tel: 023-5115775
www.dehallenhaarlem.nl

De Hallen Haarlem is het museum voor moderne en hedendaagse kunst in Haarlem. Drie keer per jaar organiseert De Hallen Haarlem een tentoonstellingscluster over actuele ontwikkelingen in de beeldende kunst. Het museum biedt hiermee een platform voor kunstenaars uit binnen- en buitenland, met het accent op fotografie en videokunst. De jaarlijkse grote zomertentoonstelling van De Hallen Haarlem heeft de eigen collectie klassiek-moderne kunst als basis en biedt kijkplezier voor een breed publiek


Noord-Hollands Archief [Archief]
Jansstraat 40
2011 RX - Haarlem
Tel: 023-5172700
www.noordhollandsarchief.nl

Het Noord-Hollands Archief is hét informatiecentrum voor de geschiedenis van Noord-Holland en gemeenten in Kennemerland en Amstel- en Meerlanden. De totale collectie telt ruim 45 kilometer aan (historische) documenten. Iedereen is welkom voor onderzoek en publieksactiviteiten, zoals tentoonstellingen en lezingen. Het Noord-Hollands Archief is er voor wie wil weten hoe het was!


De Vishal [Galerij]
Grote Markt 20
2011 RD - Haarlem
Tel: 023-5326856
www.devishal.nl

De Vishal, ruimte voor moderne beeldende kunst, is uitstekend geschikt voor kleine bijeenkomsten. Gezien de schitterende ligging (aan de Grote Markt) en de prachtige locatie is De Vishal een heel bijzondere plek om uw receptie, diner of bijeenkomst te houden. Omringd door kunst, in een eeuwenoud monument in hartje Haarlem, kunt u uw gasten een onvergetelijke middag en/of avond bezorgen.


Draaiorgelmuseum [Museum]
Kuppersweg 3
2031 EA - Haarlem
Tel: 023-5262500
www.draaiorgelmuseum.org

Draaiorgelmuseum met een unieke collectie bestaande uit negen draaiorgels, waaronder het Kunkels Orgel, het grootste concertorgel van Europa en het Compton theaterorgel 'lady Compton', waarop regelmatig concerten worden gegeven door bekende organisten.


Corrie ten Boomhuis Haarlem [Museum]
Barteljorisstraat 19
2011 RA - Haarlem
Tel: 023-5310823
www.corrietenboom.com

Het huis van Corrie ten Boom is nu een museum. Het staat aan de Barteljorisstraat 19 in Haarlem. Een groot deel van de woning is zo ingericht dat het overeenkomt met hoe het er in de veertiger jaren van vorige eeuw, dus ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, heeft uitgezien. Bezoekende gasten kunnen er de “Schuilplaats” zien, een smalle ruimte achter een valse muur in de slaapkamer van Corrie. Hier waren Joodse onderduikers en anderen veilig voor de Nazi’s. Het museum heeft ook een winkel waar boeken, cd’s en dvd’s van en over Corrie en de familie Ten Boom worden verkocht.


Het Dolhuys Haarlem [Museum]
Schotersingel 2
2021 GE - Haarlem
Tel: 023-5410670
www.hetdolhuys.nl

Het Dolhuys te Haarlem is een museum in een voormalig dolhuis dat dateert uit 1320. Hier woonden in vroeger tijden dollen (krankzinnigen), leprozen en pestlijders. Sinds 2005 is in het voormalige Dolhuys het museum van de psychiatrie met de naam 'Het Dolhuys' gevestigd. Een belangrijke bezienswaardigheid zijn de cellen voor de dollen (uit de 16e eeuw), die nog volledig intact zijn. Het Dolhuys, nationaal museum van de psychiatrie, is een initiatief van zeven psychiatrische ziekenhuizen: GGZ Noord-HollandNoord, Mentrum, De Meren, Buitenamstel, GGZ Dijk en Duin, De Geestgronden en Rivierduinen. Het Dolhuys is een zogenoemd belevingsmuseum: het gaat niet om de verzameling spullen maar om ervaringen en meningen. Het Dolhuys wil laten zien dat de grens tussen gek en normaal soms uiterst dun is. Het Dolhuys geeft een overzicht van hoe er door de eeuwen heen met ‘gekte’ werd omgegaan.


NZH Vervoer Museum [Museum]
Leidsevaart 396
2014 HM - Haarlem
Tel: 023-5444032
www.nzh-vervoermuseum.nl

Permanente expositie over het NZH tram- en busbedrijf. Er zijn 4 trams en 8 klassieke bussen en veel foto's in de archieven te bewonderen. Het museum bestaat sinds 1981 en is gevestigd aan de Leidsevaart 396 te Haarlem, het voormalig NZH/Connexxion terrein.


Museum Haarlem [Museum]
Groot Heiligland 47
2011 EP - Haarlem
Tel: 023-5422427
www.museumhaarlem.nl

In een van de mooiste straatjes van Haarlem, tegenover het Frans Hals Museum ligt het Historisch Museum Haarlem. Hier vindt u een kleine maar sfeervolle presentatie over de rijke geschiedenis van Haarlem en omstreken. U begint uw bezoek aan het museum met een tien minuten durende informatieve en boeiende film over de geschiedenis van Haarlem. Door deze film, met speciale effecten, die zich afspeelt boven een maquette van Haarlem, beleeft u de Haarlemse historie zodanig dat uw bezoek aan de stad daarna een extra dimensie krijgt.Tentoongestelde historische objecten leiden u door de geschiedenis van Haarlem vanaf 1200. Het beleg van Haarlem in 1572, de bouw van de Vleeshal, het ontstaan van de hofjes en de zorg voor de wezen, komen allemaal aan bod in deze zaal. Ook kunt u er korte filmpjes bekijken met aanvullende historische informatie.


Archeologisch Museum [Museum]
Grote Markt 18
2011 RD - Haarlem
Tel: 023-5420888
www.archeologischmuseumhaarlem.nl

Hoe ziet een zestiende-eeuwse vlooienvanger eruit? Of een puntneuskan, een baardmankruik of een snavelschoen? En hoe gaat een opgraving in zijn werk? In het Archeologisch Museum Haarlem kunnen alle nieuwsgierige Haarlemmers (en anderen) daarop het antwoord krijgen. Het is de plek waar de stadsarcheologie en het Haarlems archeologisch erfgoed door thematische en educatieve tentoonstellingen toegankelijk wordt gemaakt.


Molen de Adriaan Haarlem [Bezienswaardigheid]
Papentorenvest 1a
2011 AV - Haarlem
Tel: 023-5450295
www.molenadriaan.nl

Een bezoek aan Haarlem is niet compleet zonder een rondleiding in de molen vlakbij het centrum van de stad. Door zijn schilderachtige ligging aan de rivier het Spaarne en door zijn grote hoogte was deze stellingmolen door de eeuwen heen een van de markantste bouwwerken van Haarlem.


Kathedrale Basiliek Sint Bavo [Bezienswaardigheid]
Leidsevaart 146
2014 HE - Haarlem
023-5323077
www.rkbavo.nl

In 2015 wordt het middenschip van de kathedraal gerestaureerd, maar de reeds gerestaureerde delen ( transepten en hoogkoor) zijn zowel binnen als buiten al in volle glorie te bewonderen. De kerk behoort tot de top-5 van de kerken, die tussen 1850 en 1950 op de wereld zijn gebouwd. Zij vormt die top samen met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Koekelbergbasiliek in Brussel.


De Toneelschuur [Theater]
Lange Begijnestraat 9
2011 HH - Haarlem
Tel: 023-5173910
www.toneelschuur.nl

Als een van de pioniers van het 'vlakkevloertheater' in Nederland, is de Toneelschuur uitgegroeid tot een theater waar vormverkennend en nieuw repertoire gemaakt en gepresenteerd wordt. Jaarlijks worden in de twee theaterzalen talrijke eigen producties en belangrijke voorstellingen van het gesubsidieerde aanbod van toneel en moderne dans uit binnen- en buitenland gepresenteerd. In de filmzaal is een brede programmering te zien van de belangrijkste films uit het 'filmhuizencircuit'. Begin jaren negentig maakte de overweldigende groei van de publieke belangstelling het noodzakelijk om uit te gaan kijken naar nieuwe behuizing.


Kindertheater de Toverknol [Kindertheater]
Spiegelstraat 8a
2011 BP - Haarlem
Tel: 06-17502151
www.detoverknol.nl

In het kindertheater De Toverknol kunnen ouders met hun kind(eren) elke woensdag, zaterdag en zondag om 10.30, 12.00 en 14.00 uur theatervoorstellingen bijwonen. De voorstellingen zijn geschikt voor de leeftijdscategorieën 1 t/m 4 jaar en 5 t/m 9 jaar. Elke maand is er een nieuwe voorstelling over bijvoorbeeld superhelden, prinses met de dikke bips, de eigenwijze roodkapje, zoemende bijen en meer. Dus elke maand kunnen ouders met hun kind(eren) naar een nieuwe voorstelling!
Er is GRATIS koffie, thee, limonade en koekjes voor bezoekers. In het theater staan rekken vol met verkleedkleding zodat kinderen de voorstelling kunnen bijwonen als prinses, danseres, piraat, cowboy of superheld!


Philharmonie Haarlem [Theater]
Lange Begijnestraat 11
2011 HH - Haarlem
Tel: 023-5121212
www.theater-haarlem.nl

In hartje Haarlem bevindt zich de Philharmonie, hét concertgebouw van Haarlem. Met de beste kamermuziekzaal van Europa bieden wij je inspiratie, stof tot nadenken, maar vooral een zorgeloos avondje uit. Je kunt bij ons terecht voor topensembles, meestersolisten, maar ook grootse popconcerten, congressen en evenementen.


De Lichtfabriek [Evenementen/feesten]
Minckelersweg 2
2031 EM - Haarlem
Tel: 023-5400288
www.lichtfabriek.nl

De Lichtfabriek is de meest sfeervolle evenementenlocatie van Haarlem. (Bijna) alles is er mogelijk, waardoor De Lichtfabriek een gevarieerd programma biedt. Denk aan dansfeesten voor alle leeftijden in diverse genres zoals FRIS, Vingt-Cinq, Thirty Dancing, Grenzeloods, Creations en het befaamde oud en nieuw feest. Daarnaast vind je evenementen als grootschalige diners, theatervoorstelingen en mode fairs in De Lichtfabriek. Ook is het pand te huur voor wie zijn eigen feest of evenement in De Lichtfabriek wil opzetten.


Pletterij debat en cultuur [Debat/cultuurtheater]
Lange Herenvest 122
2011 BX - Haarlem
Tel: 023-5423540
Website: www.pletterij.nl

Het Pletterij, Debat en Cultuurcentrum Haarlem bestaat sinds 1995 en is sinds mei 2005 gevestigd aan de Lange Herenvest 122 te Haarlem. De Pletterij is een podium voor originele geluiden: denkers met eigenzinnige ideeën, musici die het avontuur durven opzoeken, schrijvers met een originele stijl, films, uit soms vervlogen tijden, die je nog steeds op het verkeerde been weten te zetten. Een podium voor debat en cultuur dat je durft te verrassen en tegen te spreken.


Stadsschouwburg Haarlem [Theater]
Wilsonsplein 23
2011 VG - Haarlem
Tel: 023-5121212
www.theater-haarlem.nl

Stadsschouwburg Haarlem aan het Wilsonsplein, Haarlems grote trots, is de mooiste klassieke theaterzaal van Nederland. In de sfeervolle bonbonnière bieden wij een ruime keuze aan toneel, dans, kleinkunst en cabaret. Kom genieten en inspiratie opdoen tijdens een heerlijke middag of avond uit in Stadsschouwburg Haarlem.


Bubb Kuyper [Veiling]
Kenaupark 30
2011 MT - Haarlem
Tel: 023-5323986
www.bubbkuyper.com

In de omvangrijke halfjaarlijkse veilingen (eind mei en eind november) komt steeds een breed scala van onderwerpen aan bod: van oude meestergrafiek tot moderne kunst; van cartografie tot Japanse prenten; van tekeningen, aquarellen en schilderijen tot posters en foto’s; van oude en zeldzame boeken, bibliofiele objecten en literatuur tot naslagwerken en wetenschappelijke collecties; van middeleeuwse handschriften tot autografen en literaire manuscripten. Het aanbod wordt telkens gepresenteerd in rijk geïllustreerde en goed gedocumenteerde catalogi die tevens online beschikbaar zijn.


Galerie Année [Galerie]
Gedempte Oude Gracht 33
2011 GL - Haarlem
Tel: 023-5325231 of 06-24218488
www.galerieannee.nl

Galerie Annee in Haarlem toont kunst van verschillende kunstenaars. In de galerie vind je onder andere schilderijen en beelden maar ook prachtige sieraden. Hou je van kunst en ben je opzoek naar een bijzonder stuk? Dan moet je eens langs lopen bij Galerie Annee. Galerie Annee heeft regelmatig wisselende exposities. Er hangt elke keer werk van andere kunstenaars. Je vindt de galerie in het centrum van Haarlem.


Galerie Rob de Vries [Galerie]
Spaarnwouderstraat 47
2011 AB - Haarlem
Tel: 023-5400307
www.galerierobdevries.nl

Galerie Rob de Vries is ontstaan uit een kunstenaars collectief: Schouten & De Vries Eigentijdse Kunst die gevestigd was op de Burgwal van 1989 to 1993. In 1993 besloot Rob verder te gaan onder eigen naam, en de galerie begon zijn omzwerving rondom Haarlem. Eerst vond Galerie Rob de Vries een plek aan de Koolsteeg, waarna een plek volgde in Spaarnwouderstraat. Later verhuisde Galerie Rob de Vries naar het Donkere Spaarne om in 2013 toch weer terug te keren waar het begon, de Koolsteeg.

Naast de standaard Galerie Rob de Vries activiteiten is de galerie ook zichtbaar op verschillende kunstbeurzen en is gaat het regelmatig samenwerkingen aan met o.a. Stedelijk Museum Schiedam, Teylers Museum Haarlem en Cobra-Museum Amstelveen.


Horizonverticaal [Tentoonstellingen]
Houtmarkt 7
2011 AL - Haarlem
Tel: 06-41816466
www.horizonverticaal.nl

Deze tentoostellingsruimte is opgericht door zes jonge kunstenaars om er tentoonstellingen te organiseren voor collega kunstenaars. Iedere tentoonstelling heeft een ander uitganspunt en laat hedendaagse ontwikkelingen zien op het gebied van schilderkunst, installaties, fotografie, videokunst en cartoon.


Kunstkelder [Galerie]
Drossestraat 2
2011 XW – Haarlem
Tel: 023-3033454
www.facebook.com/kunstkelder

De Kunstkelder is een galerie voor kunstenaars door kunstenaars. Elke maand exposeren andere kunstenaars, ongeveer 18 tot 20, hun werk in de Kunstkelder. Er is altijd een van de deelnemende kunstenaar aanwezig. Elke maand is het werk afwisselend zowel wat betreft stijl- van figuratieve landschappen tot geheel abstract- als wel gebruik van materiaal. Er zijn schilderijen, etsen, foto’s, objecten, glas, beelden, keramiek en sieraden.

 

Webdesign: Ron Fonteine
 

Disclaimer


View My Stats7