Informatie lijnEmail: ugamedia@wirehub.nl
 

Steun ons werk


Onze webwinkel


 

Partner sites & media
 

leefbewust.gif (10756 bytes)

 

 

 

Dagje uit - Provincie Noord Holland - Gouda


Agnietenkapel [Bezienswaardigheid]
Nieuwe Markt 100
2801 GR - Gouda
Tel:0182-588 482 (verhuur)
www.wikipedia.org/wiki/Agnietenkapel_(Gouda)

De Agnietenkapel is het restant van een voormalig vrouwenklooster, het Agnietenconvent, aan de Nieuwe Markt in de Nederlandse stad Gouda.
De Agnietenkapel is het restant van een voormalig vrouwenklooster, het Agnietenconvent, aan de Nieuwe Markt in de Nederlandse stad Gouda.
Het Agnietenconvent werd opgericht op het einde van de 14e eeuw. Het vrouwenklooster was gewijd aan Sint-Agnes. De zusters leefden volgens de regels van Augustinus. Het convent grensde aan een ander vrouwenklooster, het Magdalenaconvent, eveneens gelegen op het gebied van de huidige Nieuwe Markt (zie afbeelding). De gotische kapel zal in het midden van de 15e eeuw zijn gebouwd. Het Agnietenconvent bestond uit een kloosterhof, waaromheen de gebouwen waren gesitueerd: een kapel met sacristi, het klooster, een brouwerij, dienstgebouwen en stallen.


Atelier de Vrouwentoren [Atelier]
Vrouwesteeg 34
2801 EK - Gouda
Tel:06-20917898
www.sandradegraaf.com

Sandra de Graaf - Ik ben geboren te Amsterdam,maar woon inmiddels al jaren met plezier in de Goudse binnenstad,waar ook het atelier gevestigd is.
Beeldhouwen: Vormgeving is boeiend,en dat liet mij beeldhouwen. Ik ga daarbij uit van de vorm van de steen. Soms ontstaat er een krachtige abstractie,dan weer een vloeiend lijnenspel. De steen is bepalend voor de restvorm.Het liefst werk ik met Serpetijn,deze steen heeft een hele mooie kleur,zodat een beeld een prachtige aanvulling in een tuin kan zijn.In de ambiance van de sfeervolle binnentuin,die achter het atelier ligt,onstaan de beelden.Wat is mijn artistieke drijfveer achter het schilderen?Ik word gedreven door een innerlijke onrust.Schilderen is een uiting van mijn emoties,en gevoel.Als ik dan in de gelegenheid ben om te gaan werken,voelt het als een enorme opluchting/ontlading en kom ik toch wel vaak tot de beste resultaten.De mooiste composities vind je in de natuur,deze overweldigende kracht en schoonheid. De kunst van "kunstmaken" is openstaan voor alles om je heen en sluit het in je hart!Maak het toegankelijk voor iedereen,deel het!


De Drie Spieringen [Atelier]
Spieringstraat 6
2801 ZM - Gouda
Tel:0182-600256 of 06-10301291
www.driespieringen.nl

Huisgalerie De Drie Spieringen is gelegen in het historische hart van Gouda.
De unieke Oudhollandse sfeer van deze stad vind u ook terug in onze galerie in huiskamersfeer. Wij bieden een podium aan bekende en minder bekende kunstenaars. Tijdens exposities zijn er verschillende kunstdisciplines te bezichtigen waaronder schilderijen, fotografie, keramiek, beeldhouwwerk, grafische kunstvormen en sieraden.


Verzetsmuseum Zuid-Holland [Museum]
Turfmarkt 30
2801 HA - Gouda
Tel:0182-520385
www.verzetsmuseum-zh.nl

Dit museum, in de binnenstad van Gouda, is gevestigd in een voormalig bankgebouw. Het stelt de schendingen van mensenrechten in de Tweede Wereldoorlog en vandaag de dag centraal. U loopt langs een vijftien meter lange wand, hier ziet u voorwerpen, foto’s, documenten en affiches. Daarnaast zijn er ruim veertig korte toelichtingen, veelal persoonlijke verhalen te beluisteren.


De Mallemolen [Bezienswaardigeid]
1e Moordrechtse Tiendeweg 3
2802 AB - Gouda
Tel:06 22 33 28 96
www.goudsemolens.nl/mallemolen.html

De Mallemolen in de wijk Korte Akkeren is één van de grootste poldermolens van Nederland die in 2009 is gerestaureerd en op 18 september 2010 weer officieel in De Mallemolen in de wijk Korte Akkeren is één van de grootste poldermolens van Nederland die in 2009 is gerestaureerd en op 18 september 2010 weer officieel in gebruik gesteld. Nu functioneert de molen als (nood-)bemaling van een bemalinggebied dat min of meer wordt gevormd door de wijk Korte Akkeren.


Firma van Drie [Galerie]
Achter de Kerk 13
2801 JX - Gouda
Tel:0182-512665
www.firmavandrie.nl

De Firma Van Drie wil een podium bieden voor professionele kunst uit Gouda en omgeving, een broedplaats zijn voor talent en een ontmoetingsplek creëren voor hun. Daarnaast heeft de Firma Van Drie als doel alle vorm van hedendaagse kunst bij een zo’n groot mogelijk publiek onder de aandacht te brengen door onder andere het kunstklimaat in Gouda te verbeteren en de economische zelfstandigheid van kunstenaars te stimuleren. Er zijn ongeveer 120 personen bij De Firma Van Drie aangesloten, meest professionele kunstenaars. De Firma Van Drie is gevestigd in pand Roodbol, een voormalige steenhouwerij aan de voet van de Sint-Janskerk. In dit historische pand Achter de Kerk 13 vinden de meeste activiteiten plaats. Ook in het naastgelegen Museum Gouda en op andere locaties is de Firma actief.


De Hollandsche Maagd [Galerie]
Oosthaven 28
2801 PD - Gouda
Tel:0182-511966 of 06 -15386063
www.dehollandschemaagd.nl

In de galerie wordt werk geexposeerd van hedendaagse kunstenaars. Behalve schilderijen, grafiek en sculpturen ook glas en sierraden. Ook is er regelmatig werk te zien van Anita Gaasbeek. Schetsen en schilderijen van dansers en mensen in beweging. In haar atelier, dat aan de binnenplaats achter de galerie ligt, werkt zij zelf en organiseert Anita regelmatig workshops.


Honingen [Galerie]
Lange Tiendeweg 40
2801 KJ - Gouda
Tel:06-24638100 of 06-14486274
www.honingen.com

Galerie Honingen is sinds 1997 gespecialiseerd in hedendaags realistische kunst en vertegenwoordigt zo’n 20 gerenommeerde fijnschilders uit binnen- en buitenland. Honingen is gevestigd in 2 monumentale panden uit de 17e-eeuw waar de kunstcollectie prachtig tot haar recht komt. De gehele collectie is 24/7 te bekijken via de site.


Kryn [Galerie]
Lange Tiendeweg 21
2801 KD - Gouda
Tel:06-24749281
www.kryn.nl

Galerie Kryn is gevestigd in de binnenstad van Gouda. Op een mooie locatie, langs een grachtje in de winkelstraat Lange Tiendeweg. Eigenaar Krijn Maartens is u graag van dienst voor het maken van een persoonlijk sierraad, trouwringen of relatiegeschenken. Gewoon langskomen voor een praatje en een kunst route brochure of ambachten route meenemen kan vanzelfsprekend ook.


Lange Dwars [Galerie]
Lange Dwarsstraat 19
2801 EH - Gouda
Tel:06-49738352
www.langedwars.nl

De Lange Dwars is een atelier / werkplaats in Gouda waarin regelmatig wordt geëxposeerd.


Montulet [Galerie]
Hoge Gouwe 115
2801 LD - Gouda
Tel:0182-338239
www.galeriemontulet.nl

Galerie Montulet, exposeert en verkoopt sieraden, sculpturen en schilderijen van diverse kunstenaars uit binnen- en buitenland.


Gents Fine Art [Kunst in- en verkoop/taxatie]
Lage Gouwe 2
2801 LG - Gouda
Tel:06-51310493
www.gentsfineart.nl

In Gouda, één van de oudste steden van Nederland, aan de rand van de historische ‘Gouwe’-gracht, vindt u een betoverende en inspirerende ambiance voor het kopen. Een imposant antiek monumentaal gebouw dient als de ideale plek waar uw zoektocht naar het verrijken van uw leven eindigt.

Nicolaas G. van Vliet en Bert Janssen verklaren: "Wij zien het kopen en verkopen van kunst niet alleen als waardevolle investering, maar bovenal als verrijking van de ziel." Onze eigen interesse omvat vooral de kunstperiode: 1850 tot heden - schilderijen, sculpturen en diverse objecten. Ons belangrijkste doel is u -als geïnteresseerde koper of verkoper van klassieke en moderne kunst- op een persoonlijke en professionele manier assisteren en begeleiden. Daarnaast is het taxeren van kunstwerken ook een van onze vele interesses.


Hans den Hollander Prints [Graffiti Galerie]
Lage Gouwe 24
2801 LG - Gouda
Tel:06-14979647
www.prentkunst.nl

Hans den Hollander Prints is gespecialiseerd in moderne en hedendaagse grafiek met prenten in diverse grafische technieken. Alle richtingen in de beeldende kunst van na 1850 zijn vertegenwoordigd. Van figuratief tot abstract. Van Pop Art tot Op Art. En van Abstract Expressionisme tot Surrealisme. Enkele namen in de collectie: Chagall, Miró en Van Dongen. Naast de grafiek is er een uitgebreid en steeds wisselend aanbod van glas en keramiek. De website www.prentkunst.nl is een van de meest uitgebreide op het gebied van de internationale grafiek.


Het Oude Stadhuys Gouda [Bezienswaardigheid]
Markt 1
2801 HX - Gouda
Tel:088-0001505
www.stadhuysgouda.nl

In de zomer van 1438 legde een verwoestende brand vrijwel het gehele toenmalige Gouda in de as. Het Stadhuis was zwaar beschadigd geraakt. Het stadsbestuur besloot dat het nieuwe Stadhuis vrij moest staan en koos als nieuwe locatie het marktveld, toen nog een drassig veenterrein. In de loop van 1450 werd de bouw, Gotisch, voltooid. Bezoek gerust het Stadhuis met de prachtige trouwzaal, burgemeesterskamer en raadszaal.


Museum Gouda [Museum]
Achter de Kerk 14
2801 JX - Gouda
Tel:0182-331000
www.museumgouda.nl

De verzameling van Museum Gouda bestaat uit circa 40.000 objecten.
Van altaarstukken tot een stadsmaquette uit de 16e eeuw, van schuttersstukken uit de 17e eeuw tot schilderijen uit de 19e eeuw en vanzelfsprekend keramiek (Gouds Plateel) uit de vorige eeuw. U vindt het hier allemaal, en meer! Tevens organiseert Museum Gouda regelmatig themarondleidingen.


Goudse Waag | Kaas- en ambachtenmuseum [Museum]
Markt 35
2801 JK - Gouda
Tel:0182-529996
www.goudsewaag.nl

In dit authentieke pand, in 1668 ontworpen door architect Pieter Post, bevindt zich tevens de VVV. De Goudse Waag, één van de drie belangrijkste historische gebouwen in Gouda, speelde eeuwenlang een belangrijke rol in de handel. Handelswaren werden hier gewogen om de belasting te bepalen. Vanaf 1920 werd hier alleen nog de wereldberoemde Goudse kaas gewogen. Tegenwoordig is het Kaas- en ambachtenmuseum in dit prachtige monumentale pand gevestigd. Hier leert u alles over de historie van de Goudse Kaas en hoe deze gemaakt wordt. In het museum is bovendien veel informatie te vinden over de Goudse ambachten. Regelmatig kunt u hier terecht voor een demonstratie kaas maken of zien hoe de Goudse pijpen gemaakt werden. In de winkel op de begane grond kunt u terecht voor alles wat met kaas te maken heeft, van bijzondere kaasjes tot de beste kaasschaven en de leukste souvenirs.


Goudse grachten [Grachtentocht]
Opstapplek: Oosthaven Ter hoogte van Museum Gouda (nr. 9) Gouda
Tel:0348-564612 of 06- 83705193
www.reederijdeijsel.nl

Reederij de IJsel verzorgt van mei t/m september grachtentochten door de monumentale binnenstad van Gouda. De schipper vertelt onderweg historische wetenswaardigheden en vermakelijke anekdotes. De grachtentocht duurt ongeveer anderhalf uur. Maximaal 30 personen per schip. Deze rondvaarten zijn niet rolstoeltoegankelijk.


Punselie Cookie Company [Museum]
Spieringstraat 107
2801 ZJ - Gouda
Tel:06-53649724
www.punselie.nl

Punselie is de achternaam van een bakkersfamilie die rond 1643 van Zwitserland naar Nederland verhuisde In 1872 begonnen zij een bakkerij in Gouda. Opa Johannes specialiseerde zich al snel in koekjes: Gouda ruitjes, Gouda sprits, Goudse mop, of Goudse Jan Hagel. Zoon Bertus was in 1945 de bedenker van ” de vervanger van de Goudse stroopwafel “. Naar verluidt was dat nodig omdat de koster van de Sint Janskerk had verteld dat er geen geld in kas was om het zangkoor op echte te trakteren. Bertus plakte 2 Goudse ruitjes op elkaar met een stroopvulling van karamel ertussen en de Punselie was geboren. Later ging de bakkerij zich toeleggen op de productie van een(met streepjes) koekje. Ze bedachten de eerste plastic tray en verpakten hun koekjes met de eerste Nederlandse verpakkingsmachine.


Sint-Janskerk [Kerk]
Achter de Kerk 16
2801 JX - Gouda
Tel: 0182-512684
www.sintjan.com

De Sint-Janskerk is wereldberoemd vanwege haar Goudse Glazen!
Deze gebrandschilderde ramen, vooral uit de Middeleeuwen en de Renaissance, tonen u afbeeldingen uit de Bijbelse en vaderlandse geschiedenis. In geschriften uit 1280 staat de Sint-Janskerk voor de eerste keer vermeld. De kerk is vernoemd naar Johannes de Doper, de schutspatroon van Gouda. Gebouwd als Rooms-katholieke kerk, maar thans beheerd door de Hervormde gemeente van de stad. Met zijn lengte van maar liefst 123 meter is het de langste kerk van Nederland.

Audiotour
Wilt u alle ins & outs weten over de beroemde Goudse Glazen? Tijdens een audiotour luistert u naar deskundige en interessante informatie.
De tour is beschikbaar in het Nederlands en Engels. Voor kinderen is er een speciale kindertour beschikbaar.


Windkorenmolen De Roode Leeuw [Bezienswaardigheid]
Vest 65
2801 VE - Gouda
0182-522041
www.flourpower.nl

Korenmolen De Roode Leeuw in Gouda is één van de oudste korenmolens van ons land. In 1727 werd hij gebouw aan de zuid-westzijde van de oude binnenstad. Door de toegenomen industrialisatie kwam de molen begin jaren '20 van de vorige eeuw buiten bedrijf, maar door aankoop van de gemeente Gouda in 1926 kon hij als monument behouden blijven. Toch kon hiermee niet verhindert worden dat tijdens de hongerwinter 1944 - 1955 het meeste binnenwerk uit de molen werd gesloopt en als brandhout in de kachel verdween... Na een zeer ingrijpende restaurantie kwam de molen in 1985 weer in bedrijf als ambachtelijke korenmolen.


Hoedenatelier Berry Rutjes [Atelier]
Hoge Gouwe 71
2801 LC - Gouda
Tel:0182-769125
www.berryrutjes.com

Zelf een hoed maken? Een bloemcorsage maken? Hoeden passen met uw vriendinnen? Een Mad Hatter Tea Party met een heerlijke high tea?
Ik vind het ontzettend leuk om mijn passie en mijn kennis door te geven, aan stagiaires, studenten of andere geïnteresseerden. Zo ontstonden mijn workshops. Een leuk idee voor:

• een vriendinnenuitje
• een jaarclubreünie
• een stijlvolle vrijgezellendag
• een dispuutslustrum
• een onvergetelijke verjaardag of
• als teambuilding met uw collega’s

Tijdens de workshop ‘Hoeden maken’, leid ik u stap voor stap naar uw eigen creatie: een zomerhoed of een winterhoed, een regenhoed of een zonnehoed, een fascinator of een cocktailhoed. De zijden bloemen die hoeden versieren, lenen zich ook perfect voor een (pols)corsage. Elegant bij een feestelijke outfit, of als vervanging van een bruidsboeket. Creëer een uniek accessoire tijdens de workshop ‘Bloemcorsages maken’.


 

 

Webdesign: Ron Fonteine
 

Disclaimer


View My Stats7