Informatie lijnEmail: ugamedia@wirehub.nl
 

Partner sites
 

leefbewust.gif (10756 bytes)

 

 

Steun ons werk


Onze webwinkel


 

 
 

Dagje uit - Provincie Noord Holland - Amsterdam


Artis [Dierentuin]
Plantage Kerklaan 38-40
1018 CZ - Amsterdam
Tel: 020-5233400
http://www.artis.nl

Wegens succes nog meer ZOOmeravonden in Artis! Wandelen door (of picknicken in) Artis op een zwoele ZOOmeravond. Terwijl de schemering langzaam valt over het historische stadspark, maken sommige dieren zich gereed voor hun nachtrust, terwijl andere dieren juíst actief worden. Er zijn gratis rondleidingen met leerzame verhalen over de geschiedenis, de flora en fauna en over de organisatie van de oudste dierentuin van Nederland. Er zijn ook muziekuitvoeringen in de openlucht. In het Planetarium wordt de sterrenhemel van die week op de koepel geprojecteerd en toegelicht.


E-Nemo [Attractie]
Oosterdok 2
1011 VX - Amsterdam
Tel: 0900-9191100
http://www.e-nemo.nl

Een reis door NEMO betekent een reis langs debasisprincipes van de natuurwetenschappen, zoals natuurkundige fenomenen en chemische processen. Maar bezoekers maken ook tussenstops bij techniek of koersen af op bio- en gedragswetenschappen. En natuurlijk kan niemand bij ons om de actuele ontwikkelingen op het gebied van ICTheen. Tijdelijk Tijdens een ontdekkingsreis loopt elke bezoeker de kans dingen tegen te komen die niet alledaags zijn. Want behalve vaste educatieve attracties, biedt NEMO tijdelijke exposities en speciale (vakantie-)programmering. Ook besteden we vaak aandacht aan allerlei actuele gebeurtenissen en natuurlijk passen we onze vaste exposities regelmatig aan aan de actualiteit.Mindervaliden Ook mindervalide bezoekers kunnen op ontdekkingsreis door NEMO. Alle verdiepingen zijn drempelvrij en bereikbaar per lift.


Het Woonbootmuseum [Museum]
Prinsengracht tegenover 296
1001 JG - Amsterdam
Tel:
http://www.houseboatmuseum.nl

Het Woonbootmuseum geeft u de unieke gelegenheid om zelf te ervaren hoe bijzonder het leven aan boord van een woonboot in de Amsterdamse grachten is. De unieke locatie in de Prinsengracht aan de rand van de Jordaan zorgt voor een schitterend decor van het historisch museumschip. Op de kaart van Amsterdam ziet u waar het schip ligt afgemeerd, op slechts 5 minuten lopen van de Westertoren en het Anne Frankhuis .Amsterdam


De Appel [Expositie]
Nieuwe Spiegelstraat 10
1017 DE - Amsterdam
Tel: 020-6255651
http://www.deappel.nl

De Appel is een kunstinstelling waar ruimte wordt gegeven aan projecten, installaties en onderzoek. Stichting de Appel is opgericht om vanuit een internationaal perspectief hedendaagse kunstvormen te tonen die elders in Nederland (nog) niet aan bod komen.In De Appel worden ontwikkelingen in de kunst getoond door bekende of minder bekende kunstenaars, die andere manieren van presentatie aan de orde stellen of nieuwe wegen in willen slaan. Ook de inhoud van kunst, de thematiek en de invalshoek van de kunstenaars komt aan bod in tentoonstellingen, lezingen, discussies en videovertoningen


TunFun Speelpark [Attractie]
Mr. Visserplein 7
1011 RD - Amsterdam
Tel: 020-6894300
http://www.tunfun.nl

Middenin de drukte van de stad ligt een straat waar kinderen naar hartelust veilig kunnen spelen, zonder hinder van weer of verkeer. In TunFun kan je springen, rennen, glijden, dansen, tokkelen, voetballen, klimmen, rennen, eten, knutselen, timmeren, tekenen, feest vieren, lachen, rijden, spelletjes doen, lezen, kijken en nog veel meer. Alles wat je graag buiten op straat wilt doen, kan je op de straat van TunFun doen.TunFun heeft ballenbakken, trampolines, racekarretjes, glijbanen, klim en klauter attracties voor alle leeftijden, een springkussen, tokkelbaan, klimmuur, disco, speelhuisjes, Lego-bouwplaats, schilder-, timmer- en knutselhoek en ga zo maar door. In de meeste attracties zijn schoenen niet toegestaan. Het verdient daarom aanbeveling stevige sokken mee te nemen.


Hortus Botanicus Amsterdam [Attractie]
Plantage Middenlaan 2a
1018 DD - Amsterdam
Tel: 020 - 6259021
http://www.hortus-botanicus.nl

De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. In de tuin en de kassen groeien maar liefst 6.000 planten van ruim 4.000 soorten. De Hortus ligt in de Plantagebuurt, aan de rand van het hectische Amsterdamse centrum. Maar achter de 300 jaar oude toegangspoort is het alsof de stad haar adem even inhoudt.Oorspronkelijk was de Hortus een medicinale kruidentuin, opgericht in 1638 door het Amsterdamse stadsbestuur. De stad had net een pestepidemie achter de rug. Kruiden waren destijds van levensbelang, als basis voor medicijnen. In de Hortus bekwaamden artsen en apothekers zich in de receptuur.


Amsterdam Sexmuseum [Museum]
Damrak 18
1012 LH - Amsterdam
Tel: 020-6228376
http://www.sexmuseumamsterdam.nl

Welkom bij 's werelds eerste en oudste sexmuseum, de 'Venustempel' in Amsterdam. Een toonaangevend museum op het gebied van de zinnelijke liefde met een omvangrijke collectie erotische beelden, schilderijen, objecten, opnames, foto's en zelfs attracties. Alles is door de eigenaren verzameld en wordt geëxposeerd in hun 17e eeuwse pand op het Damrak.


Hermitage Amsterdam [Museum]
Nieuwe Herengracht 14
1018 DP - Amsterdam
Tel: 020-5308755
http://www.hermitage.nl

Kunst en cultuur zijn belangrijk in de opvoeding van kinderen. De Hermitage in Sint-Petersburg heeft een grote educatieve traditie en jaarlijks genieten er honderdduizenden kinderen van 4 t/m 18 jaar van een uitgebreid programma. Vanaf het begin stond vast dat ook in de Hermitage Amsterdam kinderen alle aandacht zouden krijgen. Rond iedere tentoonstelling wordt een speciaal lespakket samengesteld voor klassen van groep 4, 5 en 6 van geselecteerde Amsterdamse basisscholen. Per tentoonstelling wordt samengewerkt met vooraf uitgekozen stadsdelen in Amsterdam.


Museumtramlijn Amsterdam Stichting Electrische [Museum]
Amstelveenseweg 264
1075 XV - Amsterdam
Tel: 0900-4231100
http://www.museumtram.nl

Traditioneel wordt het rijseizoen van de Museumtramlijn; de mooiste tramlijn van Nederland geopend op Eerste Paasdag. Maar liefst zes antieke tramwagens afkomstig uit verschillende Europese steden brengen u op zondagen tot eind oktober naar het Amsterdamse Bos.In het bos kunt u gaan wandelen, paardrijden, land- of watersporten, op adem komen. De trams rijden langs de rand van het 1000 ha grote recreatiegebied en dwars door de Amstelveense Poel. Onderweg doet de tram 14 haltes aan. Zo stopt de tram op loopafstand van maar liefst zes musea, twee monumenten, zes natuurparken, diverse horeca-gelegenheden en rijdt de tram langs de historische kern van Amstelveen.


Hash Marihuana Hemp Museum [Museum]
Oudezijds Achterburgwal 130
1012 DT - Amsterdam
Tel: 020-6235961
http://www.hashmuseum.com

Sinds het openen in 1985 van het Museum van de Hennep van de Marihuana van de Knoeiboel in Amsterdam, bijna interesseerde miljoen mensen heeft bezocht deze permanente tentoonstelling. Elk jaar, komen zowat 75.000 mensen van alle delen van de wereld aan dit uitzonderlijke culturele en kenniscentrum bij 148 Oudezijds Achterburgwal, in het hart van het Red-Light District. Het museum wordt volledig gewijd aan de cannabisinstallatie en zijn vele gebruik. Het Museum van de Hennep van de Marihuana van de Knoeiboel is uniek in de wereld, en lijkt op een reis van ontdekking sterk die volkomen in een toeristenbezoek aan Amsterdam past.


Nederlands Instituut voor Mediakunst [Museum]
Keizersgracht 264
1016 EV - Amsterdam
Tel: 020-6237101
http://www.montevideo.nl

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts heeft zich de opdracht gesteld een vrije ontwikkeling, toepassing, verspreiding van, en reflectie op nieuwe technologieën binnen de beeldende kunst te bevorderen. Het Nederlands Instituut voor Mediakunst ondersteunt de mediakunst op drie kerngebieden: presentatie, onderzoek en conservering en biedt via faciliteiten een uitgebreide dienstverlening voor kunstenaars en kunstinstellingen. Hierbij horen ook educatieve programma’s die voor Xalle activiteiten ontwikkeld worden.


Allard Pierson Museum [Museum]
Oude Turfmarkt 127
1012 GC - Amsterdam
Tel: 020-5252556
http://www.uba.uva.nl/apm
Het Allard Pierson Museum is het archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam. De antieke beschavingen uit het Oude Egypte, het Nabije Oosten, de Griekse wereld, Etrurië en het Romeinse Rijk komen in het museum opnieuw tot leven. Kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de periode van 4000 voor Chr. tot 500 na Chr. geven een goed beeld van het dagelijks leven, mythologie en godsdienst in de antieke Oudheid.Elk jaar worden er een aantal tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.


Amsterdam Scheepvaartmuseum [Museum]
Kattenburgerplein 1
1018 KK - Amsterdam
Tel: 020-5232222
http://www.scheepvaartmuseum.nl

Het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam is gevestigd in 's Lands Zeemagazijn, gebouwd in 1656 als magazijn voor de marine. De collectie, die tot de belangrijkste ter wereld behoort, vertelt het verhaal van het Nederlandse maritieme verleden. Aan de steiger ligt een replica van de Oost-Indiëvaarder Amsterdam. Stap aan boord en reis terug in de tijd.


Amsterdams Historisch Museum [Museum]
Nieuwezijds Voorburgwal 359
1012 RM - Amsterdam
Tel: 020-5231822
http://www.ahm.nl

Om een indruk te geven van de rijkdom van de collectie van het Amsterdam Historisch Museum bevat de website een selectie van 63 museumschatten, die te zien zijn in de permanente opstelling van het museum. Maak uw keuze in het snelmenu.Het kunstbezit van AmsterdamHet Amsterdams Historisch Museum biedt sinds 1926 onderdak aan het kunstbezit van de stad Amsterdam. Dat kunstbezit is opgebouwd vanaf de zeventiende eeuw, toen het stadsbestuur een Kunstkamer inrichtte in het stadhuis op de Dam. In de loop van de tijd zijn daar vele verzamelingen van stedelijke instellingen aan toegevoegd, bijvoorbeeld de schuttersstukken, de regentenportretten, de collectie gildezilver en de beelden van David en Goliath. In de negentiende eeuw hebben verschillende Amsterdamse burgers hun kunstcollecties nagelaten aan de stad, Museum Willet-Holthuysen is daar een fraai voorbeeld van.


Amsterdams Openbaar vervoer Museum AOM [Museum]
Jan Rebelstraat 18/B
1069 CC - Amsterdam
Tel: 0900-4231100
http://www.museumtram-amsterdam.nl

Welkom op bij het AOM, een organisatie van vrijwilligers die de rijke geschiedenis van het openbaar vervoer in Amsterdam levend houdt. Het AOM beheert een unieke collectie trams en organiseert daarmee regelmatig ritten. Gestreefd wordt naar een straatbeeld­museum, waarin de historische collectie permanent kan worden getoond.


Anne Frank Huis [Museum]
Prinsengracht 267
1016 GV - Amsterdam
Tel: 020-5567105
http://www.annefrank.org/

De vroegere verbergende plaats, waar Anne Frank haar agenda schreef, is nu een bekend museum. Het museum vertelt de geschiedenis van de acht mensen in het verbergen en zij die hen tijdens de oorlog hielpen. De agenda van Anne Frank is onder de originele voorwerpen op vertoning. Het museum wordt gevestigd in het centrum van Amsterdam en is gemakkelijk om door openbaar vervoer te bereiken. U kunt het museum individueel bezoeken of een benoeming voor een groepsbezoek doen.


Bijbels Museum [Museum]
Herengracht 366/368
1016 CH - Amsterdam
Tel: 020-6242436
http//www.bijbelsmuseum.nl

Vondsten, voorwerpen uit het oude Egypte, eeuwenoude modellen van de tempel van Salomo en Herodes, religieuze voorwerpen uit de joodse en christelijke traditie en zelfs geuren laten de bezoeker van het Bijbels Museum kennis maken met verhalen uit de bijbel. Te zien is het beroemde 19de eeuwse tabernakelmodel, een prachtige reconstructie van het draagbare heiligdom dat de Israëlieten in de woestijn onder leiding van Mozes bouwden. Rond de maquette van de Tempelberg wordt duidelijk welke betekenis deze plek in Jeruzalem heeft voor joden, christenen en moslims. Kleitabletten, stukjes papyrus en archeologische voorwerpen vertellen de fascinerende ontstaansgeschiedenis van de bijbel, maar ook de eeuwenlange invloed van de bijbel op de Nederlandse samenleving is verbeeld.


Brilmuseum Amsterdam Stichting Nationaal [Museum]
Gasthuismolensteeg 7
1016 AM - Amsterdam
Tel: 020-4212414
http://www.brilmuseumamsterdam.nl

Het Nationaal Brilmuseum Amsterdam geeft u een reis door de tijd, van 700 jaar kunst, cultuur en geschiedenis van de bril. Gepresenteerd in twee schitterende museumkamers. Gevestigd in een oogverblindend huis uit 1620!!!!! Op de begane grond bevindt zich de Brilmuseum Brillenwinkel.


EnergeticA Stichting [Museum]
Hoogte Kadijk 400
1018 BW - Amsterdam
Tel: 020-4221227
http://www.energetica.nl

Een jong, snelgroeiend museum gevestigd in een monumentaal gebouw is in 2000 opengesteld voor het publiek. Het museum beschikt over een prachtige collectie historische liften, elektrotechnische-, gas- en huishoudelijke toestellen. Een deel van de gigantische collectie wordt tentoongesteld, het andere deel is in een depot van 5 verdiepingen opgenomen. Door het bijeenbrengen, beheren, renoveren en toegankelijk maken van deze unieke collectie, maakt Stichting EnergeticA duidelijk hoe energie in Nederland vroeger werd opgewekt, gedistribueerd en toegepast op zowel industrieel als huishoudelijk gebied. Een groep enthousiaste medewerkers geeft demonstraties met de imposante machines en tijdens rondleidingen komt het voor dat men bezig is met het renoveren van oude machines en apparaten. Kortom, een bijzondere en leerzame ervaring voor een ieder.


Van Gogh Museum [Museum]
Paulus Potterstraat 7
1071 CX - Amsterdam
Tel: 020-5705200
http://www.vangoghmuseum.nl

De sector Collectie is ingedeeld in drie gedeeltes, waarin respectievelijk het werk van Vincent van Gogh, dat van andere kunstenaars en de geschiedenis van de museumcollectie aan bod komen. Het werk van Van Gogh is, net als in het museum zelf, chronologisch ingedeeld in vijf periodes die overeenkomen met een bepaalde fase in Van Goghs leven en werk: Nederland, Parijs, Arles, Saint-Rémy en Auvers-sur-Oise.


Imaginary Museum Projects [Museum]
Nieuwe Amstelstraat 70
1011 PM - Amsterdam
Tel: 020 6261897
http://imaginarymuseum.org/IMM/

De media van onze tijd leren begrijpen door het herkennen van basis-principes van uitdrukkings- en communicatie- vormen in voorafgaande tijden en culturen en deze te verbinden met mediagebruik nu en in de toekomst.De unieke aspecten van 'sociale technologie' zichtbaar maken, die onlosmakelijk verbonden zijn met de 'herhaalbare technologie' van apparaten en procedures.Het belang van zintuigelijkheid van communicatie, het gebruik van alle menselijke zinnen, te benadrukken in een tijd van de-materialisering (lees on-zintuigelijking) van informatie.


Joods Historisch Museum [Museum]
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL - Amsterdam
Tel: 020-5310310
http://www.jhm.nl

De educatieve dienst van het Joods Historisch Museum streeft naar toegankelijkheid van het museumaanbod en aandacht en ruimte voor bezoekers van alle leeftijden. Van jong tot oud kunt u bij ons terecht voor een programma op maat. Er zijn speciale programma’s voor kinderen, volwassenen, families, senioren en voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, kerkelijke groepen en docenten in opleiding. En natuurlijk kunt u ook iets bij ons komen vieren; een verjaardag, jubileum of een familiereünie.


Kattenkabinet [Museum]
Herengracht 497
1017 BT - Amsterdam
Tel: 020 6265378
http://www.kattenkabinet.nl/

Het museum is gevestigd op de indrukwekkende, klassiek gestoffeerde beletage. Deze verdieping bestaat uit 5 ruimten en is een bezienswaardigheid op zich: de balzaal, compleet met kristallen kroonluchter en wandappliques daterend uit ca 1750, de muziekkamer met fraaie plafondschilderingen uit ongeveer 1870, de Mechelse kamer uit 1886, nog geheel in zijn oorspronkelijke staat verkerend en een bibliotheek.


KIT Tropenmuseum [Museum]
Linnaeusstraat 2
1092 CK - Amsterdam
Tel: 020-5688200
http://www.kit.nl/tropenmuseum

Het Tropenmuseum is een volkenkundig museum dat gehuisvest is in één van de mooiste historische gebouwen van Amsterdam. Proef de sfeer van de tropen en de sub-tropen: slenter door een Arabische winkelstraat, rust uit in een nomadentent of hoor het onweer boven de Afrikaanse savanne.


Loon Museum Van [Museum]
Keizersgracht 672
1017 ET - Amsterdam
Tel: 020-6245255
http://www.museumvanloon.nl

Museum Van Loon is gelegen aan de Keizersgracht 672 in Amsterdam. Het dubbele grachtenhuis dateert uit 1672. De eerste bewoner was de schilder Ferdinand Bol, Rembrandts beroemdste leerling. In de negentiende eeuw kwam de familie Van Loon in het pand wonen. Deze familie heeft een lange geschiedenis in Amsterdam. Willem van Loon was een van de oprichters van de Vereenigde Oostindische Compagnie. De laatste bewoonster van het gehele huis was Thora van Loon - Egidius. Als Dame du Palais van Koningin Wilhelmina ontving zij in het huis vele vorstelijke gasten. Door de eeuwen heen is het interieur grotendeels intact gebleven. Wij nodigen u uit om de collectie te bekijken.


Madame Tussauds [Museum]
Dam 20
1012 NP - Amsterdam
Tel: 020-5221010
http://www.madametussauds.nl/dutch/experience.asp
Als je een bezoek brengt aan Madame Tussauds Amsterdam, kom je al je favoriete beroemdheden tegen en valt er van alles met hen te beleven. Voel zelf hoe het is om fotomodel te zijn, Idols-kandidaat of juist lid van de Koninklijke familie. Bij Madame Tussauds Amsterdam steel jij de show!


Max Euwe-Centrum [Museum]
Max Euweplein 30/A1
1017 MB - Amsterdam
Tel: 020-6257017
http://www.maxeuwe.nl

In het Max Euwe-Centrum was tot en met oktober een expositie gewijd aan Catharina Roodzant-Glimmerveen, de vrouw die in 1935 de titel ‘Kampioensprijs in de Dames-klasse’ behaalde en daarmee Nederlands 1ste Dameskampioen Schaken werd. In het jaar daarop prolongeerde zij deze titel. In 1938 en 1939 werd ze Kampioene van Nederland. Catharina Roodzant-Glimmerveen heeft in haar leven aan diverse toernooien deelgenomen. Op haar zeventigste heeft ze min of meer afscheid genomen van het toernooischaak. Samen met Fenny Heemskerk, die door de jaren heen haar sterkste concurrente was, wist ze met 6 punten beslag te leggen op de gedeelde 3e/4e plaats in een wedstrijd om het kampioenschap van Nederland.


Molen Sloten Van [Museum]
Akersluis 10
1066 EZ - Amsterdam
Tel: 020-6690412
http://www.molenvansloten.nl

De Molen van Sloten is een functionerende poldermolen en tevens de enige voor het publiek dagelijks toegankelijke molen in Amsterdam. De molen ligt aan de rand van de stad, bij de Ringvaart, en zorgt ervoor dat het waterpeil in de lager liggende omgeving onder een bepaald niveau blijft. Het is een stellingmolen met een hier herbouwde achtkant uit 1847. Het hele jaar is de molen dagelijks tussen 10 en 16 uur te bezichtigen (uitgezonderd nieuwjaarsdag, koninginnedag en de kerstdagen). De Molen van Sloten heeft een lift, zodat ook ouderen en gehandicapten tot op de omloop (stelling) kunnen komen.
 


Multatuli Museum [Museum]
Korsjespoortsteeg 20/HS
1015 AR - Amsterdam
Tel: 020-6381938
http://www.multatuli-museum.nl/

Multatuli is het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker (1820-1887). De voormalig Indisch ambtenaar keerde in 1856 gedesillusioneerd naar Europa terug na een ambtelijke carrière van 18 jaar. De behandeling van de inlanders door hun eigen bestuurders en de Nederlanders had hem zodanig tegen de borst gestuit, dat hij na een ambtelijk conflict ontslag had genomen. Zijn wederwaardigheden stelde hij in zijn roman Max Havelaar te boek. Het verscheen in 1860 en Multatuli was in één klap een bekende naam. Aangemoedigd door dit succes besloot Multatuli door te gaan met schrijven. Hij werd tot een soort nationaal geweten en emancipatiebewegingen als de vrijdenkers, socialisten en anarchisten sloten hem in de armen. Multatuli zou zijn schrijverscarrière net zolang volhouden als zijn ambtelijke carrière, namelijk 18 jaar.


Ons' Lieve Heer op Solder/Amstelkring Museum [Museum]
Oudezijds Voorburgwal 40
1012 GE - Amsterdam
Tel: 020-6246604
http://www.museumamstelkring.nl

In het hart van het bruisende Amsterdamse centrum bevindt zich een van de oudste musea van de stad: Museum Amstelkring Ons’ Lieve Heer op Solder. Hier komt de Hollandse Gouden Eeuw tot leven. De bezoeker stapt bijna 350 jaar terug in de tijd en wandelt door gangen, woonkamers, keukens en trappenhuizen op weg naar de grote schat van dit museum, een heuse kerk op zolder. Kom binnen, stap terug in de tijd en maak kennis met dit unieke museum en haar collectie van schilderijen, beelden en zilverwerk die de 17de-eeuw en het katholieke verleden van Amsterdam tot leven brengen.


Persmuseum [Museum]
Zeeburgerkade 10
1019 HA - Amsterdam
Tel: 020-6928810
http://www.persmuseum.nl

Het Persmuseum is de nationale bewaarplaats voor het journalistieke erfgoed. Het museum beheert een omvangrijke collectie kranten en tijdschriften vanaf 1600, een verzameling affiches en overige reclame-uitingen met betrekking tot de pers, een unieke collectie (originele) politieke tekeningen en persgrafiek, tal van archieven en foto’s rond journalisten en de persbedrijfstak, en een uitgebreide bibliotheek.De vaste opstelling Start de persen! geeft een overzicht van 400 jaar nieuws in Nederland. Aan de hand van originele en gereproduceerde documenten, beeld- en geluidsfragmenten, sfeeropstellingen en interactieve (spel)programma’s wordt getoond hoe de pers begin 17de eeuw is ontstaan en hoe zij zich tot massamedium heeft ontwikkeld.


Rembrandthuis Museum Het [Museum]
Jodenbreestraat 4
1011 NK - Amsterdam
Tel: 020-5200400
http://www.rembrandthuis.nl

NRC Travel Promotions heeft tevens een aantal speciale Rembrandt-tours ontwikkeld. Dit zijn wandeltochten, soms gecombineerd met een vaartocht of met een bustour, waarbij het leven en werk van Rembrandt centraal staat. In zo'n tour kan een bezoek aan het Rembrandthuis uiteraard niet ontbreken. Naast een aantal standaard Rembrandt-tours kunnen zij ook tours op maat verzorgen (bijvoorbeeld gecombineerd met een lunch). NRC Travel Promotions verzorgt tevens de rondleidingen in Museum Het Rembrandthuis.


Rijksmuseum [Museum]
Jan Luijkenstraat 1
1071 CJ - Amsterdam
Tel: 020-6747000
http://www.rijksmuseum.nl

Het Rijksmuseum wordt tussen 2003 en 2008 ingrijpend verbouwd. Het aantal bezoekers is de afgelopen 120 jaar gegroeid van 250 duizend naar een miljoen per jaar. Na de verbouwing zal het aantal bezoekers waarschijnlijk stijgen naar 1,5 á 2 miljoen per jaar. Om al die bezoekers te ontvangen, voldoen de oude ingangen niet meer. Het Nieuwe Rijksmuseum wil de ingang dan ook verplaatsen.Het voornemen is de entree te situeren in de Onderdoorgang. Dat is de route die het Museumplein met de binnenstad verbindt. Vanzelfsprekend blijft in de Onderdoorgang ook plaats voor voetgangers en fietsers, zoals u in de (word)documenten op deze pagina kan zien. Daar is precies aangegeven hoeveel meter voor fietspad, voetpad en entree beschikbaar is.


Surinaams Historisch Museum [Museum]
Derde Wittenburgerdwstr 75
1018 KR - Amsterdam
Tel: 020-6923510
http://www.surinaamsmuseum.net/

Kan het Surinaams Museum een etnologisch museum genoemd worden? In de strikte betekenis van het woord waarschijnlijk wel. Uitgaande van de westerse gedachte dat etnologie de leer is van de vergelijkende volkenkunde die wordt afgezet tegen de eigen cultuur waarschijnlijk niet. Het Surinaams Museum is namelijk geen museum dat de Surinaamse bevolking kennis laat nemen met culturen van buiten Suriname. Daarentegen laat het museum wel de eigen Surinaamse cultuur zien en die bestaat uit een aantal culturen afkomstig van alle continenten. Behalve de oorspronkelijke bevolking, de indianen, vinden we in Suriname als gevolg van diverse immigratiestromen vanaf de 17e eeuw Bosnegers, Creolen, Europeanen, Joden, Chinezen, Hindoestanen, Javanen, Libanezen en anderen. Daarmee heeft Suriname een multiculturele en multiraciale samenleving van de eerste orde. Buiten Suriname, met name in de westerse wereld, wordt het Surinaams Museum nog steeds wel aangeduid als een volkenkundig museum. De Stichting Surinaams Museum zelf spreekt liever van een Surinaams cultuurhistorisch museum.


Theatermuseum Theater Instituut Nederland [Museum]
Herengracht 168
1016 BP - Amsterdam
Tel: 020-5513300
http://www.tin.nl

Welke theateractiviteiten waren er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland? Welke keuzes hadden theatermensen in bezettingstijd? Het effect van belangrijke gebeurtenissen tijdens de oorlog op het theater in Nederland wordt in de tentoonstelling Theater in de Tweede Wereldoorlog zichtbaar gemaakt aan de hand van persoonlijke belevenissen. Aan bod komen: het bombardement op Rotterdam, het cultuurbeleid van de bezetter, anti-joodse maatregelen, oprichting van de Kultuurkamer, D-day, Dolle Dinsdag en de bevrijding van Zuid-Nederland.


Tropenmuseum Junior (Koninklijk Instituut voor de Tropen) [Museum]
Linnaeusstraat 2
1092 CK - Amsterdam
Tel: 020 5688233
http://www.kit.nl/tropenmuseumjunior

Tot begin 2006 presenteert Tropenmuseum Junior de tentoonstelling Paradijs & Co. Een tentoonstelling over Iran met duizend-en-één-voorwerpen, verhalen, gedichten, klanken, smaken en handen die maken. Tropenmuseum Junior is er speciaal voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar. In Tropenmuseum Junior brengen de kinderen de tentoonstelling tot leven met zang, dans, muziek en vertellingen. In de Juniorprogramma's worden kinderen onder begeleiding van medewerkers meegenomen in een oer-Iraans verhaal. Dit verhaal gaat over de held Zal, die werd geboren met grijs haar.
 


Verzetsmuseum [Museum]
Plantage Kerklaan 61
1018 CX - Amsterdam
Tel: 020-6202535
http://www.verzetsmuseum.org

In de permanente expositie roept een decor van nagebouwde straten en wandvullende foto's de sfeer op van de oorlogsjaren. Authentieke voorwerpen, foto's en documenten, film- en geluidsfragmenten vertellen de geschiedenis van mensen in oorlogstijd. U ziet, hoort en leest verhalen over het uitzonderlijke én het alledaagse.Verzet is van alle tijden. In wisseltentoonstellingen worden historische thema's uit de vaste expositie uitgediept. Ook komen regelmatig hedendaagse vormen van verzet tegen onverdraagzaamheid en ondrukking aan de orde.


Woonbootmuseum [Museum]
Prinsengracht 296/TO
1016 HW - Amsterdam
Tel: 020-4270750
http://www.houseboatmuseum.nl/

Het Woonbootmuseum geeft u de unieke gelegenheid om zelf te ervaren hoe bijzonder het leven aan boord van een woonboot in de Amsterdamse grachten is. De unieke locatie in de Prinsengracht aan de rand van de Jordaan zorgt voor een schitterend decor van het historisch museumschip. Op de kaart van Amsterdam ziet u waar het schip ligt afgemeerd, op slechts 5 minuten lopen van de Westertoren en het Anne Frankhuis .


De Nieuwe Kerk [Museum]
Postbus 3438
1001 AE - Amsterdam
Tel: 020-6268168
http://www.nieuwekerk.nl

De Nieuwe Kerk in Amsterdam is beroemd vanwege haar spraakmakende tentoonstellingen. Met honderdduizenden bezoekers per jaar is de kerk een van de best bezochte tentoonstellingslocaties in Nederland. De grote exposities over schatten uit andere landen, culturen en godsdiensten zijn bij velen een begrip. De Nieuwe Kerk ligt in het hart van de stad aan de Dam, vlak naast Het Koninklijk Paleis. Een bezoek aan het monumentale kerkgebouw is zeer de moeite waard. De kerk is ook bekend als plek waar de inhuldigingsceremonie van het Staatshoofd en de nationale 4-mei herdenking plaatsvinden. Koningin Beatrix werd in 1980 officieel in De Nieuwe Kerk ingehuldigd. Op 2 februari 2002 vond in De Nieuwe Kerk het kerkelijk huwelijk plaats van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima.

 

Webdesign: Ron Fonteine
 

Disclaimer


View My Stats7