Informatie lijnEmail: ugamedia@wirehub.nl
 

Advertenties 

Partner sites & media
 

leefbewust.gif (10756 bytes)

 

 

 

Dagje uit - Provincie Friesland - Leeuwarden


Het Historisch Centrum Leeuwarden [Museum]
Groeneweg 1
8911 EH - Leeuwarden
Tel: 058-2332350
https://historischcentrumleeuwarden.nl

Het HCL heeft zich de laatste decennia ontwikkeld tot hét centrum voor het Leeuwarder historische erfgoed. Duizenden strekkende meters aan historische documenten, vanaf de Middeleeuwen tot heden, worden hier bewaard en toegankelijk gemaakt. Iedereen die iets wil weten over de geschiedenis van Leeuwarden of de vroegere bewoners, kan hiervoor terecht bij het HCL. Deskundige medewerkers helpen de bezoekers bij hun speurtocht in de archieven, bevolkingsregisters, foto’s, bouwtekeningen, kranten en vele andere bronnen.


Fries museum [Museum]
Ruiterskwartier 92
8911 BS - Leeuwarden
Tel: 058-2555500
http://www.friesmuseum.nl

Met uiteenlopende tentoonstellingen komt de kunst, cultuur en geschiedenis van en in Friesland tot leven in het Fries Museum. In het Fries Museum vind je het zwaard van vrijheidsstrijder Grutte Pier, het danskostuum van mogelijke dubbelspion Mata Hari en de mooiste kunstwerken uit Friesland. Maar er zijn ook volop activiteiten voor (groot)ouders en (klein)kinderen en spannende tentoonstellingen waarin van alles te beleven valt.


Fries verzetsmuseum [Museum]
Ruiterskwartier 92
8911 BS - Leeuwarden
Tel: 058-2555500
http://www.friesverzetsmuseum.nl

Een bijzonder onderdeel van het Fries Museum. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog hier beleefden. Bezetting en vervolging, maar geen hongerwinter. Wel ‘De Overval’, een van de markantste verzetsdaden uit onze geschiedenis.

Hoe werd de Tweede Wereldoorlog in Friesland beleefd? Maak kennis met Harmen Attema uit Stiens en de reiskoffer die hij meeneemt als hij verplicht moet werken in Duitsland. Of met de kinderen van Roelof Horrëus de Haas en hun zelfgemaakte speelgoed. Voor hen is de onderduikperiode één grote vakantie. Het Fries Verzetsmuseum is onderdeel van het Fries Museum.


Keramiekmuseum Princessehof [Museum]
Grote Kerkstraat 11
8911 DZ - Leeuwarden
Tel: 058-2948958
http://www.princessehof.nl

De mooiste keramiek is verzameld in het Keramiekmuseum Princessehof. Het museum bezit de grootste en meest gevarieerde verzameling Chinees porselein in Nederland en toont het een rijk en veelzijdig beeld van de Nederlandse art-nouveau- en art-decokeramiek uit de periode 1880-1930. De collectie kent een aantal absolute hoogtepunten zoals de internationaal befaamde Ming-verzameling en keramische kunst van nationale en internationale kunstenaars als Karel Appel, Lucebert, Picasso en Armando. Naast de vaste presentaties van de museumcollectie organiseert het museum spraakmakende tentoonstellingen.


Museum pakhuis koophandel [Museum]
Oostersingel 8
8921 GA - Leeuwarden
Tel: 058-2998021
http://www.museumpakhuiskoophandel.nl

Wat krijg je te zien in het Museum Pakhuis Koophandel: De autocollectie van dit museum gaat verder dan claxons en carburateurs. De auto is wat ons betreft iets anders dan een proeve van techniek en getuigenis van de vooruitgang. Je zal verhalen kunnen horen over reizen en rally’s van Peugeot tot Bentley, en wat te denken van de auto van James Bond uit vroegere tijden? Je zult het allemaal horen bij je bezoek aan dit museum.

Het museum bevat een spectaculaire treinbaan van grootspoor. Zie hoe de Oriënt-Express zijn ritje maakt en luister naar de verhalen die rondom de treinen verteld worden. Hoe was het om in vroegere tijden op de foto te gaan? En dan de radio en grammofoon en de ontwikkelingen hiervan. Wie herinnert zich nog G.J. Hilterman?


Natuurmuseum Fryslãn [Museum]
Schoenmakersperk 2
8911 EM - Leeuwarden
058-2332244
http://www.natuurmuseumfryslan.nl

Het thema van het museum is de natuur van Fryslân. Vier verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten, opdrachten, proefjes, spelletjes en andere verrassingen nodigen uit om ontdekt te worden. Het Natuurmuseum Fryslân is voor natuurliefhebbers en iedereen die wel eens een potvis van nabij wil zien, een rondje boven Fryslân wil vliegen of over de bodem van een sloot wil lopen.

In het Natuurmuseum Fryslân ga je op avontuur in de natuur. Een Friese kapitein laat je zijn schatten zien die hij op zijn reizen rond de wereld heeft verzameld. Je vindt er buideldieren, kangoeroes en een echte tijger. In de walviszaal voel je je Klein Duimpje naast de enorme kaken van de blauwe vinvis. Dagelijks is de preparateur aan het werk. Hier kun je zien hoe hij een ransuil, een torenvalk of een veldmuis opzet. Beroemd is ‘Friesland onder Water’. Al wandelend tussen kroos en waterplanten ontmoet je er duikende aalscholvers, verscholen snoeken en een gevaarlijk uitziende meerval. En het bijzondere is; je voeten blijven droog….


Galerie de kleine Hoogstraat [Galerie]
Kleine Hoogstraat 14
8911 HE - Leeuwarden
Tel: 058-8442545
http://www.galeriedekleinehoogstraat.nl

De galerie presenteert hedendaagse beeldende kunst. Naast bekende Friese kunstenaars worden kunstenaars uit heel Nederland uitgenodigd die nog niet eerder in Leeuwarden hebben geëxposeerd. Kennismaking met het werk van deze exposanten resulteert vaak in verrassende ontdekkingen en ontmoetingen. Het aanbod in de galerie bestaat uit schilderijen, beelden/sculpturen, keramiek en ander werk. Dit alles in wisselende exposities. De galeriehouders nodigen je van harte uit eens binnen te kijken. In het historisch hart van Leeuwarden. Galerie De Kleine Hoogstraat is gevestigd op bijna het hoogste punt van de stad op het voormalige terpdorp "Nijehove" tussen de Grote Kerkstraat en Gouverneursplein. Aan het Gouverneursplein vind je Het Stadhouderlijk Hof, de voormalige residentie van Friese stadhouders met aan de overkant het monumentale Stadshuis van Leeuwarden. Bij het plein vind je diverse locaties en terrassen waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Vanaf het Gouverneursplein loop je zo de Kleine Hoogstraat in.


Galerie Roos van Tudor [Galerie]
Eewal 47/49
8911 GR - Leeuwarden
Tel: 058-2161636
http://www.roosvantudor.nl

Al meer dan 25 jaar richt Galerie De Roos van Tudor zich op hedendaagse kunst van zowel beginnende als gevestigde Nederlandse kunstenaars. Minimaal worden er zes solo- of groepstentoonstellingen per jaar in de galerie georganiseerd. De galerie neemt deel aan kunstbeurzen en tentoonstellingen. Om de vaste kunstenaars van de galerie ook een ander podium te geven worden er in de jaarplanning altijd exposities op andere locaties gepland. Hierdoor heeft Galerie De Roos van Tudor een goede band opgebouwd met diverse musea, kunstacademies en andere tentoonstellingsruimtes. De galerie voert sinds 1989 de Kunstkoopregeling van het Mondriaanfonds. Eigenaar Anita van Os wordt regelmatig gevraagd als gastconservator, jurylid en artistiek adviseur.


Boomsma Beerenburg Museum [Museum]
Edisonstraat 4-6
8912 AW - Leeuwarden
Tel: 058-2990343
http://www.boomsma.eu

In het hart van de Leeuwarder binnenstad ligt het Boomsma museum. In een interactieve film neemt Jodocus Boomsma je mee naar de oorsprong van Boomsma Beerenburger en laat hij je stap voor stap zien hoe deze traditionele kruidenbitter wordt gemaakt. In het museum krijg je een rondleiding langs allerlei erfstukken uit de oude distilleerderij. Na afloop kun je in het proeflokaal proeven van het Boomsma assortiment. Het proeflokaal biedt plaats aan 50 personen en is ook te huur voor speciale gelegenheden. Bij het museum is eveneens een slijterij gevestigd waar een flesje Beerenburger of ander gedistilleerd drankje te koop is.


Tresoar [Museum/tentoonstellingen]
Boterhoek 1
8911 DH - Leeuwarden
Tel: 058-7890789
http://www.tresoar.nl

Tresoar is dé plek waar je informatie ziet, vindt en hoort over je achtergrond, je huis, je dorp en misschien zelfs een stukje van je eigen identiteit. De uitgebreide collectie bevat alles over literatuur, geschiedenis, roots, dorpen & steden. In ons gebouw bruist het van activiteiten voor jong en oud: concerten, lezingen, tentoonstellingen, educatieve projecten, kindercolleges. Daarnaast is het een ideale ruimte voor wetenschappers, genealogen, studenten en scholieren om in alle rust (samen) te kunnen werken aan onderzoek.

Tresoar is de bewaarplaats van de geschiedenis van Fryslân. Je vindt hier talloze in Fryslân verschenen kranten en tijdschriften, honderdduizenden boeken waaronder exemplaren uit de bibliotheek van Erasmus, tienduizenden foto’s, films, geluidsopnamen, rechtbankverslagen, notariële akten, de Atlas van Blaeu, handschriften en brieven van bekende Friezen, bedrijfsarchieven van Douwe Egberts en archieven van de Elfstedenvereniging , cd’s van Friese punk tot klassiek, het monnikenwerk de “Attische Nachten” uit 836 na Christus en de meer dan 150 bibliografieën gemaakt door J.J. Kalma , de oudste en nieuwste(Friese)literatuur, wetenschappelijke publicaties, digitale bestanden. En nog veel meer.


Pier pander Museum [Museum]
Prinsentuin 1B
8911 DE - Leeuwarden
Tel: 058-2332350
http://historischcentrumleeuwarden.nl/pier-pander

Het Pier Pander Museum, dat na veel vertraging werd geopend in 1954, was het eerste museum in Nederland dat aan één kunstenaar gewijd werd. Pander gaf al tijdens zijn leven reproducties van zijn populaire werken uit, vermenigvuldigde en verkocht kopieën van de koninklijke portretten en legateerde uiteindelijk zijn ateliercollectie aan de gemeente die hem zou eren met een eigen museum. Maar al vlak na zijn overlijden brandde de discussie rond Panders werk in alle hevigheid los. Sommige critici in de media herdachten Pander met weinig respect, omdat zij zijn werk ‘ouderwets’ vonden.

 

Webdesign: Ron Fonteine
 

Disclaimer


View My Stats